Et Jubilæum af Værnspræster med Dronningen

Et Jubilæum af Værnspræster med Dronningen

29/05/2021 0 Af admin

Værnspræstetjenestens 50-års jubilæum i Holmens Kirke Gudstjenesten blev overværet af Hendes Majestæt Dronningen af Danmark.

Af: Kongehuset og Henning Sandberg T. Kruse Emanuel S. Okholm

Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng

Hendes Majestæt Dronningen af Danmark deltager i Værnspræstetjenestens 50-års jubilæum. Holmens Kirke, København den 25. Maj 2021. Værnspræstetjenesten fylder 50 år: Hver gang der sendes en militær enhed ud, så følger en præst med den. Præstens primære opgaver er at holde gudstjenester og føre sjælesorgssamtaler, fortæller hærprovst Thomas Hansen Beck
Det er langt fra nyt, at præster tager med i krig. Derfor kan det også virke overraskende, at værnepræsternes tjeneste kun fylder 50 år i dag, den 1. marts 2021. Og det er da også en noget længere historie hærprovst Thomas Hansen Beck fortæller, når han taler om tjenesten.

Holmens Kirke i København dannede den 25. maj 2021 rammen om en ganske særlig festgudstjeneste, da Værnspræstetjenestens 50-års jubilæum blev markeret med en kirkelig handling.

Holmens Kirke, København

Baggrunden for Værnspræstetjenesten er en folkekirkelig ordning, der i dag knytter 65 feltpræster, 15 orlogspræster og 15 flyverpræster samt tre værnsprovster til Forsvaret. Derudover er 20 værnspræster tilknyttet Hjemmeværnet. Værnspræsterne tilhører reserven og er i det daglige sognepræster i folkekirken. Ud over en præsts almindelige kerneopgaver som sjælesorgssamtaler og gudstjenester varetager værnspræsten blandt andet ceremonielle opgaver i forbindelse med hjemsendelse af de faldne i international tjeneste.Siden Christian IV i 1619 ombyggede Frederik II’s gamle ankersmedje til kirke, har Holmens Kirke fungeret både som almindelig sognekirke og som kirke for Søværnet. Det sidste er ydermere symboliseret ved, at Holmens Kirke som den eneste kirke i Danmark ligger direkte ud til vand.