En Udstilling med – Fremkaldelser

En Udstilling med – Fremkaldelser

29/05/2021 0 Af admin

Prinsesse Benedikte af Danmark besøgte den 27. maj 2021 udstillingen ”Fremkaldelser” på Den Hirschsprungske Samling i København.Udstillingen “Fremkaldelser” handler om kunstner Vilhelm Hammershøis interesse for fotografiet og samarbejdet med kunstner Valdemar Schønheyder Møller.

Af: Kongehuset og Henning Sandberg T. Kruse Emanuel S. Okholm

Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng

Gennem en række tematiske nedslag viser udstillingen, hvordan fotografiet blev afgørende for Hammershøis udvikling af maleriet.Udstillingen “Fremkaldelser” handler om kunstner Vilhelm Hammershøis interesse for fotografiet og samarbejdet med kunstner Valdemar Schønheyder Møller.

Gennem en række tematiske nedslag viser udstillingen, hvordan fotografiet blev afgørende for Hammershøis udvikling af maleriet. I udstillingen præsenteres en række værker, herunder fotografier og malerier, fra både danske og udenlandske museer samt flere fra privateje. Udstillingen kan opleves frem til den 22. august 2021.Peter Kær, Mette Bøgh Jensen fra Den Hirschsprungske Samling fortæller Udstillingen FREMKALDELSER af Vilhelm Hammershøis interesse for fotografiet: Udstillingen FREMKALDELSER. Vilhelm Hammershøi, Valdemar Schønheyder Møller og fotografiet handler om Vilhelm Hammershøis interesse for fotografiet, der udvikles i nært samarbejde med kunstnervennen Valdemar Schønheyder Møller.

Hammershøi var på én gang optaget af fotografiet som visuelt og æstetisk udtryk, som samlerobjekt og som arbejdsredskab, ligesom han selv fotograferede på rejser og i sit hjem.Gennem en række tematiske nedslag undersøger udstillingen, hvordan fotografiet for Hammershøi blev afgørende for udviklingen af hans maleri. Vilhelm Hammershøi malede sanselige close-up-portrætter af sin søster Anna i dialog med Valdemar Schønheyder Møllers fotografier af hende midt i 1880’erne. Han anvendte fotografiet som arbejdsredskab og til fastholdelse af sin forlovede i et stort portræt af Ida Ilsted fra 1890. Ligesom han dyrkede fotografiets kontraster mellem lys og mørke i flere værker gennem hele sin kunstneriske karriere.Hammershøis værker er samtidig bemærkelsesværdige eksempler på, et moderne fotografisk blik med tilsyneladende tilfældige beskæringer, usædvanlige perspektiver og udviskede partier. For Hammershøi blev fotografiet en af de synsmåder, hvormed han fremkaldte sine motiver, der dristigt undersøger motivets tilsynekomst og blikket på kanten af det 19. århundrede.