Åbning af DMJX, campus København

AF: Kongehuset og Henning Okholm
FOTO: Zhong Min Peng©RP

Kongen af Danmark deltog den 24. april 2024 i åbningen af DMJX, campus København, i bydelen Ørestad Nord.

DMJX er en forkortelse for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, som i 25 år har haft til huse i Emdrup.

Kongen blev modtaget af rektor Julie Sommerlund og bestyrelsesleder Lea Korsgaard ved foden af ”Greenline” – skolens grønne trappe.

Bygningen er særligt genkendelig med sin røde facadefarve. Bygningen er tegnet af PLH Arkitekter, mens 5E Byg har opført den.
Indvendigt udgør et 29 meter højt atrium bygningens hjerte i syv etager, som bindes sammen af den grønne trappe.

I 2008 blev Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til i en fusion mellem Den Grafiske Højskole (etableret i 1943) og Danmarks Journalisthøjskole (etableret i 1962). Uddannelses Bygningen benyttes dagligt af studerende på bacheloruddannelserne ”Kommunikation”, ”Medieproduktion og Ledelse”, ”Coded Design”, ”Grafisk Design”, ”Interaktivt Design”, ”Kreativ Kommunikation” samt ”Tv- og Medietilrettelæggelse”.


På skolens første sal mødte Kongen DMJX’ nye uddannelsesretning ”Coded Design”. Her fik Kongen en kort introduktion af uddannelsen ved docent og underviser Stig Møller Hansen.

På billedet giver studerende Helene Bak Hollænder Kongen et interaktivt eksempel på kodet design.

På tredje sal blev Hans Majestæt introduceret for uddannelsen ”Tv- og Medietilrettelæggelse” af adjunkt og underviser Judy Wium. Kongen mødte også to studerende, Jens Schilling Bredal og Julia Izquierdo Guillén, som fortalte om kreativ metode og udvikling af tv-koncepter på uddannelsen.

DMJX’ anden campus ligger i Aarhus og har siden 2020 haft til huse i Helsingforsgade 6 på Katrinebjerg. Her udbydes bacheloruddannelser inden for ”Kommunikation”, ”Journalistik” og ”Fotojournalistik”.

“Der er en talemåde, der lyder: ”Jeg vil se det, før jeg tror det.”

Vi ved godt, at man ikke skal tro på alt, hvad man hører, men vi tror typisk på det, vi kan se med vores egne øjne. Synet har med andre ord været vores favoritsans, når vi skulle skelne mellem fup og fakta.

Men selv synet bedrager i lyset af den seneste teknologi. For teknologien lyder som os, ligner os og efterligner os. Det er blevet sværere at skelne mellem virkelighed og simuleret virkelighed.

Kunstig intelligens er i dag så avanceret og ikke mindst tilgængelig for os alle sammen, at vi kan få den til at skrive skoleopgaver, skabe billeder og videoer eller udvikle den kode, vi står og mangler. Vi kan kommunikere med den, tage den for at være et menneske og endda – efter sigende – forelske os i den.

Teknologien er ikke menneskelig, men den ligner til forveksling.

Det er med ét blevet sværere at kende forskel på sandt og falsk og på menneskeskabt og maskinskabt. Men hvad betyder det?

Det betyder en masse muligheder og en masse faldgruber. Og det betyder, at noget bliver vigtigere, end det var før. Også for jer.

Da jeg læste statskundskab – for længe siden – var kildelisten uendelig lang, og det var i sig selv en kunst at dokumentere sin inspiration. Det er ikke anderledes for jer, men I har fået en ekstra opgave i at kvalitetssikre de kilder, I bruger. “H.M. Kongens tale ved åbning af DMJX, campus København.

Skriv et svar