En Ny Pris og Nysgerrig Kronprins

HCØ2020 er den landsdækkende fejring af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Jubilæumsåret bliver fejret med en række udstillinger, nye undervisningsmaterialer, foredrag og debatter.

Af: HCØ2020, Zhong Min Peng og Henning S. T. K. E. S. Okholm

Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng

Prinsen og dermatologi

Link

Link

Kronprinsen af Danmark forestår som protektor den officielle åbning af HCØ2020. Industriens Hus København den. 31. januar 2020. Hans Christian Ørsted, bedre kendt som han var en dansk fysikerog kemiker og han var født 14. august 1777. Hans Christian Ørsted tilskrives i almindelighed opdagelsen af elektromagnetismen, hvilket skete i 1820. Den danske fysiker Hans Christian Ørsted opdagede elektromagnetismen, og det bliver i 2020 markeret med en række i år er det 200 år sidenarrangementer under fællesbetegnelsen HCØ2020. Administrerende direktør for Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen og formand for Rektorkollegiet, rektor Anders O. Bjarklev var modtaget Hans Kongelige Højhed af Danmark.

Anja C. Andersen som professor fra Københavns Universitet fortalte om elektromagnetismens betydning for samfundet, og astronaut hos ESA Andreas Mogensen blev interviewet på åbningen. Kronprinsen blandt andet fik mulighed for at besøge en opstilling af et klasselokale med skoleelever efter åbningen var der arrangeret en række udstillingspladser. Opstillingen var arrangeret af Astra, det nationale naturfagscenter, som har udarbejdet undervisningsmateriale om elektromagnetisme til folkeskoler og gymnasier. Danske Universiteter, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Experimentarium. Det er Danmarks Tekniske Universitet, der har taget initiativet til HCØ2020. Et landsdækkende formidlingsinitiativ, der skal fremme naturvidenskabelig dannelse og uddannelse.

I 1820 opdagede Hans Christian Ørsted elektromagnetismen, da han så, at en kompasnål bevæger sig, når man bevæger en strømførende ledning over den. H.C. Ørsteds opdagelse af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme er en af verdens største naturvidenskabelige opdagelser. En opdagelse der har muliggjort udviklingen af det moderne samfund, og som skal fejres. Administrerende direktør for Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen siger:

Fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen sker med det landsdækkende formidlingsinitiativ HCØ2020, der gennem en lang række aktiviteter, spredt ud over hele 2020, markerer både elektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund.

H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen var en naturvidenskabelig verdensbegivenhed i 1820, som muliggjorde udviklingen af det moderne samfund. Også i dag fortsætter elektromagnetisme med at spille en stor rolle i vores dagligdag, hvor elektromagnetismen er overalt omkring os. I fremtiden spiller elektromagnetismen ligeledes en essentiel rolle, da forskere fortsat arbejder med udgangspunkt i H.C. Ørsteds banebrydende opdagelse. Blandt andet i udviklingen af bedre batterier, så vi kan lagre grøn energi, til vi skal bruge den: Fx når solen ikke skinner, eller vinden ikke blæser.

Link

Link

Link