Kongeskibet Dannebrog hyldes i ny særudstilling

AF:For Søfart af Danmark Johannes Mandal,Henning Okholm
FOTO: ROYAL PRESS Zhong Min Peng © og Hasse Ferrold©
I 2022 fylder Kongeskibet Dannebrog 90 år. Det markerer M/S Museet for Søfart med en særudstilling om det flydende slot. Udstillingen indvies den 8. februar 2022 og giver befolkningen et indblik i livet ombord – fra besætningens hverdag til kongefamiliens private liv til søs.
Kongeskibet Dannebrog er mere end et skib. Det er et flydende slot, og når skibet kommer i havn på de årlige togter rundt i Danmark såvel som til Grønland og Færøerne, møder monarken sit folk, som tager imod og viser deres lokalområde frem. Dannebrog binder med andre ord hele riget sammen, og udgør samtidig rammen om den kongelige families liv til søs.
I 2022 fylder Kongeskibet 90 år og H.M. Dronningen har 50-års Regeringsjubilæum. Det markerer M/S Museet for Søfart med særudstillingen ’DANNEBROG – Kongeskib i 90 år’, hvor befolkningen for første gang får et unikt indblik i livet ombord på det enestående skib.
Prinsernes matrostøj, Dronningens akvareller og danskernes minder
Særudstillingen er en rejse med Kongeskibet gennem ni årtier – og et møde med tre monarker, der alle har blåt hav i årerne.
Udstillingen viser alle facetter af Kongeskibet, der både fungerer som residens for Dronningen, et personligt hjem, et skoleskib og et symbol på kongemagten, ligesom skibet i sig selv rummer en fascinerende fortælling.
På udstillingen kan man blandt andet opleve modeller af forskellige kongeskibe gennem tiden, H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Prins Joachims matrostøj fra 1970’erne og akvareller, som Dronningen har malet ombord. Udstillingen viser også Kongeskibets betydning for kongemagten i Danmark, og ikke mindst Dronningens forhold til sin far, Frederik 9.
De mennesker, der har besøgt og benyttet skibet, kommer til orde igennem citater og anekdoter. Eksempelvis beretter besætningens gaster om det daglige arbejde, og fotografier fra kongefamiliens private fotoalbum giver indblik i Dronningens barndom, hvor sommerdagene ombord også levnede tid til udklædningslege og anden sjov.
M/S Museet for Søfart har også indsamlet danskernes egne fortællinger om deres personlige møder med Kongeskibet, hvor man som besøgende vil få et unikt indblik i Kongeskibets betydning for den enkelte dansker – blandt andet gennem afbildninger på souvenirs, porcelænsplatter og øletiketter.
En hyldest til et skib, vi alle sammen kender
Ulla Tofte, direktør for M/S Museet for Søfart, udtaler:
”Udstillingen om Dannebrog er en hyldest til et skib, vi alle sammen kender. Et enestående skib, der binder hele Danmark sammen, og bringer den kongelige familie ud af de mere formelle rammer og hjem til danskerne. Udstillingen er også en rørende og underholdende fortælling om kongefamiliens og hele landets historie, og den glæder vi os til at fortælle.”
Udstillingen er lavet i samarbejde med Kongehuset, der aktivt har bidraget til udstillingen. H.M. Dronningen fortæller i forordet til Franne Voigts ’Kongeskibet Dannebrog’ (Gyldendal 2016) om forholdet til det historiske skib:
”Et skib som Dannebrog vækker minder for enhver, der har været ombord, og hos de mange, der vinker til os langs kysterne og fra andre fartøjer på havet. Det er tydeligt, at Dannebrog ikke bare har en særlig plads for os, men også for mange danskere.”
Udstillingen viser alle facetter af Kongeskibet, der både fungerer som residens for Dronningen, et personligt hjem, et skoleskib og et symbol på kongemagten
1. H.M. Dronningen af Danmark  går officielt i land fra Kongeskibet Dannebrog
H.M. Dronningen af Danmark  går officielt i land fra Kongeskibet Dannebrog. Nordre Toldbod, København, den 12 september 2018.
FOTO: ROYAL PRESS Zhong Min Peng ©
2. H.M. Dronningen af Danmark går officielt om bord på Kongeskibet Dannebrog
Officiel ombordstigning på Kongeskibet Dannebrog ved Bøje 1, Københavns Havn, med salut fra Batteri Sixtus. Afsejling til Helsingør kl. 12.30 den 3 maj 2019.
med salut fra Kronborg Slot kl. 15.00. Dannebrog anløber Helsingør Havn med ankomst kl. 15.30.
FOTO: ROYAL PRESS Zhong Min Peng ©
3. H.M. Dronningen af Danmark ankommer til Køge Havn med Kongeskibet Dannebrog
H.M. Dronningen af Danmark ankommer til Køge Havn med Kongeskibet Dannebrog. Dronningen går fra borde til officiel modtagelse på kajen. Køge Havn, kl. 10.00.Den 28. maj 2019.
FOTO: ROYAL PRESS Zhong Min Peng ©
  
4. H.M. Dronningen af Danmark besøger Thisted Kommune i forbindelse med sommertogt med Kongeskibet Dannebrog
H.M. Dronningen af Danmark besøger Thisted Kommune i forbindelse med sommertogt med Kongeskibet Dannebrog
Den 30. august 2021.
FOTO: ROYAL PRESS Zhong Min Peng ©
5. I 2022 fylder Kongeskibet Dannebrog 90 år.
I 2022 fylder Kongeskibet Dannebrog 90 år. Det markerer M/S Museet for Søfart med en særudstilling om det flydende slot. Udstillingen indvies den 8. februar 2022 og giver befolkningen et indblik i livet ombord – fra besætningens hverdag til kongefamiliens private liv til søs.
FOTO:  Hasse Ferrold©

Skriv et svar