Kongen af Danmark deltager i Selskabet for Naturlærens Udbredelses 200-års jubilæum

Af: Kongehuset og Henning Okholm
Foto: Zhong Min Peng RP©

Kongen af Danmark deltager i Selskabet for Naturlærens Udbredelses 200-års jubilæum. Den Sorte Diamant, København, den 22. marts 2024 .

Selskabet for Naturlærens Udbredelses 200-års jubilæum

Kongen af Danmark deltog den 22. marts 2024 i Selskabet for Naturlærens Udbredelses 200-års jubilæum i Den Sorte Diamant i København.

Kongen blev modtaget af præsident for Selskabet for Naturlærens Udbredelse Anja Cetti Andersen

Ved arrangementet uddelte Kongen H.C. Ørsted Guldmedalje til to fremtrædende forskere, professor Jens Kehlet Nørskov og professor Morten Meldal, for deres banebrydende bidrag inden for fysik og kemi.

Professor Jens Kehlet Nørskov fra Danmarks Tekniske Universitet har de seneste år fokuseret sin forskning på at forstå og udvikle processer til grøn energiomdannelse – Power-to-X.
Kongen overrakte den anden guldmedalje til professor Morten Meldals hustru, Phaedria Marie St. Hilaire, som modtog hæderen på hans vegne.

Morten Meldal har i årevis forsket i organisk kemi og blev i 2022 hædret med Nobelprisen for sit arbejde.
H.C. Ørsted Guldmedalje gives for fremragende videnskabelige arbejder inden for fysikkens og kemiens områder.

Medaljen kan gives til forskere, der arbejder i Danmark, og er nu tildelt 21 forskere siden 1909, heriblandt tre Nobelprismodtagere: Niels Bohr (1924), Aage Bohr (1970) og efter årets uddeling nu også Morten Meldal (2022).

Selskabet for Naturlærens Udbredelse kunne ved dagens medaljeuddeling ligeledes markere sit 200-års jubilæum.

Efter sin store opdagelse tog H.C. Ørsted på en længere foredragsrejse og opdagede, at man i både England og Frankrig havde fået selskaber, hvor alle kunne høre om de nyeste fremskridt inden for fysik og kemi – og om fagenes betydning for erhvervslivet. Ørsted stiftede derfor i 1824 Selskabet for Naturlærens Udbredelse og begyndte selv at holde åbne forelæsninger med adgang for alle i København, og han fandt dygtige forelæsere også i mange andre byer i Danmark.

Skriv et svar