En Overrækkelse af Ørstedmedalje

En Overrækkelse af Ørstedmedalje

26/10/2019 Slået fra Af admin

H.C. Ørsted Medaljen uddeles af Selskabet for Naturlærens Udbredelse i samarbejde med Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Guldmedaljen gives for fremragende videnskabelige arbejder inden for fysikkens og kemiens områder.

Af: Zhong Min Peng og Henning S. Okholm

Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng

Erhvervsmæssig guld er stort

Dronning Margrethe II af Danmark overrakte H.C. Ørsted Medaljen i guld i Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab København den 16. oktober 2019.

Karl Anker Joergensen shows his Goldmedal
Karl Anker Joergensen shows his Goldmedal
The Queen is accompanied by President Mogens Hoegh Jensen
The Queen is accompanied by President Mogens Høgh Jensen

I videnskabernes selskab, bød præsident Mogens Høgh Jensen velkommen:

– Det er en stor ære at uddele medaljen i guld for første gang i 30 år. Sidst den blev uddelt var det også deres Majestæt der stod for det, sagde han blandt andet henvendt til den interesseret lyttende dronning.

– Denne gang sker det ikke mindst som optakt til næste års store fejring af HC Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820, sagde han og henviste dermed til det hav af arrangementer der kommer i 2020 med deltagelse af bl.a. DTU, KU, Astra, og Experimentarium ud over Videnskabernes Selskab.

Siden tog præsidenten for Selskabet for Naturlærens Udbredelse, Dorte Olesen, ordet og endelig gav formand for udvælgelsesudvalget professor Klaus Boch en motivering for prisen.

The Queen of Denmark
The Queen of Denmark
Karl Anker Joergensen, the Queen of Denmark
Karl Anker Jørgensen, the Queen of Denmark

Karl Anker Jørgensen:

Karl Anker Jørgensen er født i 1955 og siden 1993 professor i kemi ved Aarhus Universitet. Udover en strålende videnskabelig karriere er han tidligere atlet og vandt i 1970erne flere danmarksmesterskaber, herunder i tikamp. Hans interesse for katalytisk kemi blev vakt i 1985 som postdoc hos Nobelpristageren Roald Hoffmann ved Cornell University. Karl Anker Jørgensen har publiceret 440 artikler i internationale tidsskrifter, og hans artikler er citeret ca. 37.000 gange.

Ernæring af EPA og DHA er vigtigere end vi tror