En Fase i Genåbning efter Pandemi

En Fase i Genåbning efter Pandemi

26/03/2021 0 Af admin

Danmark er tæt på at åbne igen, dog bliver alle over 50 år tilbudt en vaccine. Og med henblik på den befolkningsgruppe er der ny aftale om genåbning. Genåbningen vil foregå i tre faser, hvorefter et coronapas skal afgøre om man er velkommen specifikt sted eller ej. Hvad der sker efter dette pas er indført og så mange som mulilgt har fået vaccine, vil aftalen vise sin effekt.

Af: Politiken og Henning S. T Kruse Emanuel S. Okholm

Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng

Socialdemokratiet

Liberale erhverv som frisører og massører kan åbne efter påske. Folketinget har forleden aften præsenteret en aftale om, hvordan genåbningen af samfundet kommer til at se ud på langt sigt. Partierne har aftalt, at målet med genåbningen skal være, at samfundet med få undtagelser er åbent, når alle over 50 år er blevet tilbudt en vaccine. – Vi er enige om, at der er et meget, meget vigtigt fikspunkt, når alle over 50 år er vaccineret. Det hviler dog på nogle forudsætninger om, at vi kan holde smitten nede og bruge coronapas, siger Statsminister Mette Frederiksen.

billedet indeholder to personer til møde
Statsminister Mette Frederiksen (S)

Det sker helt konkret 6. april. Statsministeren af Danmark præsenterede efter mødet i Statsministeriet aftalen, hvor planen for genåbningen faldt på plads.14 dage mellem mere genåbning Genåbningen kommer til at foregå sådan, at der er 14 dage mellem de forskellige faser af genåbningen. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, glæder sig over, at der nu er en plan for, hvad der åbner i hvilken rækkefølge.Vi havde gerne set en hurtigere genåbning. V-Formand Jakob Ellemann-Jensen – Vi havde gerne set en hurtigere genåbning. Men det er vigtigt, at vi nu får et perspektiv på, hvad vi kan vente os, siger Jakob Ellemann-Jensen. Genåbningen foregår altså i faser, hvor man hver gang vurderer smitteudviklingen inden. Hvis udviklingen går som håbet, ser de næste faser således ud:

I tre faser

Forretninger i storcentre og lignende kan åbne igen 13. april, hvis storcentret eller stormagasinet er under 15.000 m2. Det gælder dog ikke i kommuner med meget smitte. Alle andre storcentre forventes at åbne 21. april. Samme dato forventer man at åbne for udendørsservering på restauranter og caféer. Der åbnes også for muséer og biblioteker.

I anden omgang – den 6. maj – er det planen at åbne for indendørsservering på restauranter, for konferencer, spillesteder, teatre og biografer.

I tredje omgang – det bliver efter planen 21. maj – åbner man for alle andre idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter. Her kan også de indendørs anlæg i zoologiske haver og legeland åbne.

Politiske udtalere

Erhvervsminister Simon Kollerup

”Klimapartnerskaberne har vist sig at være et stærkt samarbejde, som har været med til at skubbe på den grønne omstilling. Vi har nu seks køreplaner klar, hvor vi kan se de forskellige initiativer fra regeringen og erhvervslivet fra det seneste år. Dem skal vi bruge til at gøre status og se fremad. Vi ser et erhvervsliv, som tager ansvar for den grønne omstilling og er med til at finde løsninger og nye muligheder. Derfor er det vigtigt, at vi bruger sektorkøreplanerne klogt og i fællesskab skaber de bedste muligheder for, at flere dele af dansk erhvervsliv kan blive grønt og mere konkurrencedygtigt.” 

Klima-, energi-, og forsyningsminister Dan Jørgensen

Den grønne omstilling kræver samarbejde, og her er klimapartnerskaberne et klart eksempel på, hvordan vi i fællesskab kan rykke på den grønne dagsorden. Erhvervslivet er kommet med mange og gode forslag, som vi har lyttet til og handlet på. Nu gør vi status, så vi på den baggrund kan styrke og udbygge samarbejdet.”