Statsbesøg til Norge – dag 2

AF: kongehuset og Henning Okholm
FOTO: Zhong Min Peng©RP

6. Kongeparret hoppede på metroen i Norge under statsbesøg

Kong Frederik og dronning Mary på vej mod T-banen for at gå tur i Østmarka Nasjonalpark, der er Norges første urbane nationalpark, under statsbesøg i Norge. Foto: Lise åserud(/Ritzau Scanpix)
Kong Frederik og dronning Mary tog T-banen for at gå tur i Østmarka Nasjonalpark blot 19 minutter fra Oslo. 15 maj 2024(/ritzau)

Normalvis bliver kong Frederik og dronning Mary transporteret i private biler, fly, skibe og andre transportmidler.

Men onsdag hoppet det danske kongepar på den norske metro, T-banen, for å komme ut til Norges første urbane nasjonalpark, Østmarka Nasjonalpark.

Sammen med det norske kronprinspar, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, kørte de 19 minutter i metroen, før de endte ved deres endestation.(/ritzau)

Turen onsdag til nationalparken gav kongeparret muligheden for med egne øjne at se, hvordan man kan værne om natur og biodiversitet, samtidig med at man skaber friluftsliv, som storbyens borgere kan besøge.
Hvilket netop er nationalparkens formål.
– Vi står i fantastisk norsk natur, der viser sig fra sin smukkeste side. Folk, der pibler ud i naturen, lød det fra kong Frederik, efter han og dronning Mary havde gået en tur i parken med det norske kronprinspar.

De to par blev blandt andet mødt af unge nordmænd, der brugte naturen.

Kongeparret skal under statsbesøg i Norge på vandretur i nationalpark. Her har de selskab af det norske kronprinspar – kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.
– Det er interessant og vigtigt, at den norske og danske ungdom er klar over, at der er udfordringer, men får det bedre, når de er ude i det fri, sagde han efter en snak med de unge “naturtalenter”.

Vandreturen i nationalparken var i forbindelse med det danske kongeparrets andet officielle statsbesøg, der denne gang er gået til Norge.

I metroen og ved parken havde de selskab af blandt andre miljøminister Magnus Heunicke (S), digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

Nationalparken er en smule usædvanlig, da den på trods af sin store størrelse ligger tæt på hjertet af den norske hovedstad, Oslo.

Om vinteren er det muligt for besøgende at stå på ski i området, og parkens vandre- og cykelruter tiltrækker borgerne om sommeren.

7.Turen gik til friluftsområdet Østmarka

 Efter indbydelse fra H.M. Kong Harald 5. af Norge aflægger Kongeparret statsbesøg til Norge den 14.-15. maj 2024.

Den 15. maj 2024 indledte Kongeparret af Danmark sammen med
Kronprinsparret af Norge besøgte statsbesøgets anden dag med transport i Oslos metro. Turen gik til friluftsområdet Østmarka, hvor Deres Majestæter og Deres Kongelige Højheder deltog i en vandretur i Ulsrudvannet.

Undervejs præsenterede unge ’naturtalenter’ og guider fra Den Norske Turistforening den naturskønne og bynære park, der er samlingssted for særligt børn og unge.Ved ankomsten til  Ulsrudvann i Østmarka blev Kongeparret af Danmark  budt velkommen af fremmødte borgere.

 Parken er et eksempel på, hvordan man kan værne om natur og biodiversitet samtidig med, at man skaber friluftsliv for storbyens borgere.

8..Kongeparret deltager i møde med Norges statsminister Jonas Gahr Støre

 Om vinteren er det muligt at stå på ski i området, mens det om sommeren er vandreture, cykelture og badning, der tiltrækker borgerne i naturområdet øst for Oslo.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre tog efterfølgende imod Kongeparret af Danmark i forsvarschefens repræsentationsbolig.

9.Kongeparret deltager i den norske regerings frokost på Akershus Slott

 Efterfølgende var statsministeren af Norge vært ved den norske regerings officielle frokost i anledning af statsbesøget. Det skete på Akershus Slott. Med som gæster var også det norske Kongepar og Kronprinspar

 Kongeparret deltager i arkitektur vandring ved havnefrontenKing Frederik and Queen Mary, Queen Sonja and
Crown Prince Haakon and Crown Princess Mette-Marit
will arrive at Bjørvika. Greeted by Mayor Anne Lindboe
and Christian Pagh, Danish director and chief curator
of the Oslo Architecture Triennale.
They will walk on foot and be presented with
Norwegian-Danish solutions to future urban spaces,
sustainable architecture and community architecture.
There will be stops along the harbour promenade:
Vandkunst area
Stasjonsallmenningen square
 Oslo Sauna Association
 The Norwegian Opera House and a
by the Opera’s Children’s Chorus and
Copenhagen Boys' Choir – The Royal Kantori.

10.Kongeparret afholder returarrangement på Kongeskibet Dannebrog

‘Kongeparret af Danmark var om aftenen værter ved et returarrangement på Kongeskibet Dannebrog til ære for kongeparret af Norge.’
 Kongeparret af Danmark var om aftenen værter ved et returarrangement på Kongeskibet Dannebrog til ære for kongeparret af Norge.

Det Kongelige Livgardes Musikkorps og H.M. Kongens Gardes Musikkorps spillede på kajen ved gæsternes ankom
D.M. Kongen og Dronningen af Norge og Kronprinsparret forlod som de sidste gæster Kongeskibet efter den officielle afsked med kongeparret.Zhong Min Peng , Royal Press Journalist har interviewet Miljøminister af Danmark Magnus Heunicke

Skriv et svar