Kronprinsen af Danmark åbnede Nordlys festival på Nationalmuseet

Af: National Museum, Kongehuset og Henning Sandberg T. K. E. S. Okholm

Fotos: ROYAL PRESS Zhong Min Peng 

The Crown Prince opened at the National Museum North-Light Festival in commmemoration of the 100 years since 5th Thule Expedition – The longest ever sled-travel.

Nationalmuseet markerede 100-året for Knud Rasmussens banebrydende 5. Thule-ekspedition (1921-1924) med festivalen Nordlys fra den 17.-19. september 2021. Kronprins Frederik af Danmark er protektor for jubilæet, og han åbnede Nordlys festival den 17. september. Verden har for alvor rettet blikket mod Arktis. Den sne- og Isklædte region er centrum for tidens måske største kampe om klima, råstoffer og territorier.
 

Men Arktis – fra Grønland i øst over det nordlige Canada til Alaska og Sibirien (Rusland) i vest – er først og fremmest hjemsted for mennesker, ikke mindst inuit, som størstedelen af de indfødte befolkninger kalder sig. Det var dem Knud Rasmussens ekspedition mødte og dokumenterede for præcis 100 år siden, da de grønlandske og danske deltagere drog ud på en over 18.000 kilometer lang slæderejse gennem det arktiske landskab. Bedriften kaldte de 5. Thule-ekspeditionen.

Folket på toppen af verden”Den store slæderejse var videnskabeligt banebrydende og udgør fundamentet for Nationalmuseets arktiske udstilling. Først og fremmest vil vi gerne fremhæve de mennesker, som har levet i Arktis i årtusinder, og dem som i dag fører inuitisk kultur videre”, fortæller Nationalmuseets direktør Rane Willerslev.Målet med 5.Thule-ekspeditionen var at indsamle ny viden om arktiske kulturer. Men den endte med at vise noget endnu mere betydningsfuldt. Nemlig, at inuit i Grønland, Canada, Alaska og Sibirien er forbundet gennem et fælles sprog, verdensbillede og traditioner. Den opdagelse har givet brændstof til, at inuit i dag har et stærkt fællesskab på tværs af et 6.000 km bredt område.

En stolt kultur rejser sig igenDet er også 5. Thule-ekspeditionen, der er grunden til, at den arktiske samling på Nationalmuseet er en af de absolut største i verden. Deltagerne indsamlede omkring 20.000 pelsdragter, amuletter, våben, dragter og andre hverdagsting. Og over 3.000 fotografier og tegninger, som i dag er helt afgørende for, at vi kan forstå inuit-befolkningens historie.  Se et udvalg af den arktiske kulturarv på arktis.

Ekspeditionen foregik i en tid, hvor hele det arktiske område var under transformation og blev påvirket rigtig meget udefra. For det første var en meget stor gruppe af de arktiske folk på det tidspunkt blevet slået ihjel af europæiske epidemier. Så mange samfund var mere eller mindre i opløsning. For det andet var kristne missionærer begyndt at missionere blandt inuit i Canada. Folk, som praktiserede shamanisme den ene dag, var kristne den næste. Det er kapitler af en koloniserings historie, som inuit i alle arktiske lande deler.

Seniorforsker Martin Appelt

I dag søger mange at genfinde den kultur, de oplever er gået tabt i takt med koloniseringen. Det handler ikke kun om at portrættere det gamle, men også om at bruge det i helt nye sammenhænge. For hvad er inuitisk identitet, og hvilken plads har Arktis i den moderne verden? Det er nogle af de temaer, som de kunstnere, man kan opleve på Nationalmuseets Nordlys Festival, arbejder med. 
Nordlys festival: Se det fulde program på artktis.natmus.dk 

Tarrak

Oplev Grønlands største rapnavn, Tarrak, som med samfundskritiske sange giver os et råt indblik i livet som ung grønlænder i dag. Han fik sit store gennembrud i 2016 med sangen ‘Tupilak’ og har udgivet albummene ‘Fxgxs’ og ‘Josef Tarrak’.Løb for livet, slædehund!

Den grønlandske slædehund er den ældste hunderace i verden, og den er på alle måder genetisk enestående. Men i dag truer global opvarmning, urbanisering og snescooterens fremgang både slædehunden og den specialiserede viden om slædekørsel. Den 23-årige hundeslædekusk Francisca D. Olsen, professor i biolog ved Grønlands Universitet Morten Meldgaard, Carsten Egevang og flere folder slædehundens historie og fremtid ud.18. september kl. 12.30-13.30 Special exhibition – The road to the bellows- 5th Thule expedition 100 yearsEventsEventsThe special exhibition THE WAY TO THE BLOWBELL – 5th THULE EXPEDITION 100 YEARS in Knud Rasmussen’s House in Hundested begins a four-year celebration of the 100th anniversary of the 5th Thule Expedition.

Knud Rasmussens HusIn 2021, it is exactly 100 years since the landmark expedition departed from Thule.
The expedition was a celebration of the 200th anniversary of Hans Egede’s arrival in Greenland, and on that occasion, King Chritian.

Billeder Beskrivelse

1. Kronprinsen af Danmark åbnede Nordlys festival på Nationalmuseet den 17 september 2021. FOTO: ROYAL PRESS Zhong Min Peng ©

2. Kronprinsen af Danmark og den Canadiske Ambassadør i Danmark Denis Robert.FOTO: ROYAL PRESS Zhong Min Peng ©

3. Det var dem Knud Rasmussens ekspedition mødte og dokumenterede for præcis 100 år siden, da de grønlandske og danske deltagere drog ud på en over 18.000 kilometer lang slæderejse gennem det arktiske landskab. Bedriften kaldte de 5. Thule-ekspeditionen. FOTO: ROYAL PRESS Zhong Min Peng ©

4 . Kronprinsen af Danmark og museumsdirektør og opdagelsesrejsende Rane Willerslev var på scenen for at fortælle om deres oplevelser i Grønland og Sibirien.FOTO: ROYAL PRESS Zhong Min Peng ©

5 . Kronprinsen af Danmark fortæller åbent og ærligt om vild oplevelseKronprins slædehundene er helt afgørende for, om en ekspedition i det arktiske område bliver en succes.Slædehund :Din bedste venner er Slædehunder, og den kan i yderste konsekvens betyde forskellen mellem liv og død.FOTO: ROYAL PRESS Zhong Min Peng ©

Skriv et svar