Indvielse af “Demens Venlig Have og Hverdagslivet med Demens”

Benedikte klipper snor

Den 21. august 2023 indviede Prinsesse Benedikte af Danmark  “Demensvenlig Have og Hverdagslivet med Demens” på Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet.

Af: Kongehus og  Henning Okholm
FOTO: Zhong Min Peng©RP

Prinsessen i Danmark   har været sammen med centerdirektør på Rigshospitalet Jannick Brennum, regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj  og professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar.

Prinsessen i Danmark deltog i en rundvisning i haven, der har fokus på stimulering af sanserne. Den demensvenlige have er opdelt i zoner med fokus på de elementer, der er vigtige, når man skal skabe et demensvenligt udemiljø. Der er fx en zone med musik, spil og aktiviteter, der styrker motorikken, en zone indrettet til hyggeligt samvær og en zone til fordybelse med mulighed for at blive skærmet og finde ro. Haven skal fungere som inspirations- og demonstrationshave for både fagpersoner fra regioner og kommuner og for mennesker med demens og pårørende.

De nye faciliteter på Nationalt Videnscenter for Demens skal understøtte videncentrets formidlingsopgave om demensfaglige indsatser til fagpersoner i hele landet og til mennesker med demens og deres pårørende. Prinsesse af Danmark  Benediktes tale ved indvielsen af “Demens Venlig Have og Hverdagslivet med Demens”

Den blev offentliggjort den 21. august 2023.

At bevare håb og optimisme er væsentlige faktorer for mennesker, der rammes af en demenssygdom. Jo længere man kan fastholde glæden ved livet, jo bedre, og her hjælper naturen på en forunderlig måde. Lyden af fuglenes kvidren, suset i træerne, en daglig tur i skoven eller lidt havearbejde. Duften er for de fleste af os forbundet med glæde – med oplevelser og de dertil hørende historier. At opretholde almindelige hverdags funktioner er vigtigt for demente. Lugtesansen med duften af blomster og urter er en betydelig faktor, så med denne have og projektet ”Hverdagslivet med Demens” tager Videnscenter for Demens et stort skridt videre i arbejdet med at hjælpe demenssyge. Det er glædeligt – men også vigtigt – at mennesker med demens, de pårørende og fagpersoner kan søge inspiration i disse dejlige omgivelser. Derfor er det med stor glæde at jeg nu indvier ”Demensvenlig Have og Hverdagslivet med Demens”, som jeg inderligt ønsker må blive mange til glæde og stor inspiration.

Skriv et svar