Henriks Europa Nostra Pris går til berømt ingeniør med finurlige løsninger

Af: KONGEHUSET OG HENNING OKHOLM

Fotos: ROYAL PRESS ZHONG MIN PENG

Prins af Danmark Henriks Europa Nostra Pris tildeles i 2021 en af Danmarks mest berømte og respekterede restaureringseksperter Keld Abrahamsen.
“Keld Abrahamsen har en sjælden evne til at fremkomme med unikke løsninger tilpasset hver enkel bygning og hver enkel problemstilling,” hedder det i begrundelsen for, at Prins Henriks kulturarvspris, Prins Henriks Europa Nostra Pris, tildeles den berømte restaureringsingeniør med de finurlige løsninger, når gamle historiske huse – slotte, herregårde og andre markante historiske bygninger – skal reddes eller genskabes

Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, som er protektor for Europa Nostra Danmark, overrækker prisen i form af en skulptur til Keld Abrahamsen tirsdag 26. oktober kl. 11.00 på Den Hirschsprungske Samling i København.

“Rådgivende Ingeniør Keld Abrahamsen har gennem en lang årrække deltaget i restaureringen af en meget lang række historiske bygninger i Danmark. Han har blandt restaureringsarkitekter, bevaringsmyndigheder og håndværkere et ry for at kunne forstå bevaringsprocesserne, for at kunne aflæse historiske bygninger og hurtigt gennemskue meget komplekse konstruktive problemer, til løsningen af hvilke han efterfølgende fremkommer med enkle løsninger til,” hedder det i begrundelsen for tildelingen af prisen.

“Europa Nostras formål er at hædre dem, som gør en forskel for kulturarven, for mennesker som Keld Abrahamsen, som finder finurlige løsninger til gamle bygninger såvel som alle vores tidligere prismodtagere, er på hver deres måde med til at formidle og bevare kulturarven i Danmark,” siger Ettie Castenskiold, formand for Europa Nostra Danmark.

Prins Henrik stiftede kulturarvsprisen i 2008 for at hædre kulturarvsildsjæle, og med denne pris vil vi gerne støtte de dygtige mennesker ved at gøre opmærksom på deres arbejde, derfor har bestyrelsen for Europa Nostra Danmark besluttet at hædre Keld Abrahamsen.

Om Prins Henriks Europa Nostra Pris:
Prins Henriks Europa Nostra Pris bliver hvert år uddelt til en person eller organisation, der har udmærket sig ved at støtte kulturarven i Danmark. Prisen har siden 2008 været uddelt 12 gange til blandt andet professor Bjørn Nørgaard, direktør Hans Michael Jebsen, arkitekterne Jens Baumann og Poul Schülein, arkitekt Johannes Exner, kunsthistorikeren Hanne Raabyemagle, arkitekt Henning Larsen, lederne af Raadvad Center for Bygningsbevaring Søren Vadstrup og Arne Høi, arkitekturfotograf Jens Markus Lindhe, museumsleder Britta Andersen og kunsthistoriker dr.phil. Ulla Kjær.

 

Om Europa Nostra:

Europa Nostra er en samlingsorganisation for frivillige bevaringsforeninger og ikke-statslige kulturarvsorganisationer i over 40 lande i Europa. Foreningen har til formål at fremme den arkitektoniske og landskabskulturelle arv, forbedre standarden for by- og landskabsplanlægning og at øge kvaliteten indenfor det traditionelle bygningshåndværk. Europa Nostra blev grundlagt i 1963 og er i dag støttet af et bredt netværk af kommuner, offentlige institutioner, private virksomheder og enkeltpersoner og anerkendt som det største kulturarvsnetværk i Europa.

Prins af Danmark Henriks Europa Nostra Pris går til berømt ingeniør med finurlige løsninger
1.Overrækkelse af Prins Henriks Europa Nostra Pris
Prins Joachim af Danmark overrakte den 26. oktober 2021 Prins Henriks Europa Nostra Pris.

Prisen blev tildelt restaureringsekspert og rådgivende ingeniør Keld Abrahamsen for hans unikke og inspirerende restaurering af en lang række historiske bygninger i Danmark. Prins Joachim overrakte prisen til Keld Abrahamsens hustru Lone Dybdal, som repræsenterede prismodtageren ved dagens arrangement.

Prisuddelingen fandt sted på Den Hirschprungske Samling i København.

 

Prins Henriks Europa Nostra Pris uddeles årligt til en organisation eller en person, som har gjort en særlig indsats for at bevare og støtte kulturarven i Danmark.

Europa Nostra Danmark arbejder i regi af hovedorganisationen Europa Nostra, som er en samlingsorganisation for frivillige bevaringsforeninger og ikke-statslige kulturarvsorganisationer i over 40 lande i Europa. Foreningen har til formål at fremme den arkitektoniske og landskabskulturelle arv, højne standarden inden for by- og landskabsplanlægning og at øge kvaliteten inden for det traditionelle bygningshåndværk.

I perioden fra 1990 til 2007 var Prins Henrik præsident for Europa Nostra, og Prins Henriks Europa Nostra Pris blev uddelt første gang i 2008.

Prins Joachim af Danmark er protektor for Europa Nostra Danmark.

Skriv et svar