Folketingets markering af 175-året for Grundloven

AF. KONGEHUSET OG HENNING OKHOLOM AF ROYAL PRESS
FOTO: ZHONG MIN PENG©RP

Kongeparret af Danmark , H.M. Dronning Margrethe af Danmark og H.K.H. Prinsesse Benedikte af Danmark deltog den 5. juni 2024 i Folketingets markering af 175-året for Grundloven.

Markeringen blev festligholdt med en festgudstjeneste i Holmens Kirke,København efterfulgt af et program i Landstingssalen i Folketinget.

På billedet ankommer Hans Majestæt Kongen til Holmens Kirke.

H.M. Dronningen af Danmark ankommer sammen med Kongen til Holmens Kirke

På billedet kommer Statsminister Mette Frederiks og Minister til Holmens Kirke

Dronning Margrethe af Danmark hilser på Folketingets formand Søren Gade foran Christiansborg Slot.

Efter festgudstjenesten i Holmens Kirke kørte den kongelige familie til Christiansborg Slot, hvor der i dagens anledning var arrangeret et jubilæumsmøde i Landstingssalen.

Kongeparret af Danmark blev modtaget af blandt andre Folketingets formand Søren Gade.

Den originale grundlov var i dagens anledning udstillet i Grundlovsværelset på Christiansborg Slot, hvilken Deres Majestæter og Hendes Kongelige Højhed fik lejlighed til at bese i forlængelse af den officielle markering i Landstingssalen.

Der er lagt op til en festlig dag, når Folketinget den 5. juni 2024 fejrer 175-året for den første grundlov. Det sker med en festgudstjeneste fra morgenstunden i Holmens Kirke og efterfølgende officiel fejring i Landstingssalen på Christiansborg. Ved begge arrangementer deltager medlemmer af den kongelige familie, herunder kongeparret, medlemmer af Folketinget samt øvrige repræsentanter for det officielle Danmark.

Ved arrangementet i Landstingssalen vil der være taler ved Folketingets formand, Søren Gade, statsminister Mette Frederiksen samt Højesterets præsident, Jens Peter Christensen. Desuden vil der være en række musikalske indslag.

Folketingets formand, Søren Gade, ser frem til en festlig dag:

»Grundloven er fundamentet for vores demokrati og frihed. Noget vi som danskere kan være stolte af, og som binder os sammen som nation. I Folketinget har vi en kopi af Grundloven udstillet, så vi hver dag bliver mindet om dens betydning for vores arbejde. Derfor er det også helt naturligt, at vi grundlovsdag trækker i festtøjet og fejrer, at det nu er 175 år siden, at grundstenen til vores folkestyre blev lagt. Jeg er sikker på, at det bliver en festlig og højtidelig dag, som hele befolkningen får mulighed for at følge med i hjemme foran skærmen,« siger Folketingets formand Søren Gade.

Grundloven af 1849
Uddybende Uddybende artikler: Danmarks historie (1848-1901), Martsrevolutionen (Danmark), Rådgivende

Ved sin død den 20. januar 1848 pålagde Christian 8. sin søn, Frederik 7., at indføre en forfatning for helstaten. Helstaten bestod af det egentlige kongerige og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg, hvor den danske konge regerede som hertug. I modsætning til Holsten og Lauenburg var Slesvig ikke medlem af Det tyske forbund, men et dansk rigslen. I Slesvig regerede den danske konge altså både som hertug (vasal) og konge (lensherre).

Skriv et svar