Flagdag for Danmarks udsendte 2024

AF: Forsvaret ,Kongehuset og Henning Okholm
FOTO: Zhong Min Peng©RP

Den 5. september er Flagdag for Danmarks udsendte. Det er den dag, hvor Danmarks udsendte anerkendes for den indsats, de har ydet, og hvor de faldne mindes.

Formålet med flagdagen

Formålet med Flagdagen er at anerkende og hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, regeringen eller en minister. Dagen omfatter alle, der er eller har været sendt ud fra Forsvaret, Redningsberedskabet, Politiet, Udenrigsministeriet og Sundhedsvæsenet.

 Flagdagen er en dag, hvor Danmark viser respekt for og anerkendelse af de udsendte, som med deres indsats er med til at sikre, at danskerne kan leve i sikkerhed og tryghed. Flagdagen er både en dag, hvor de faldne mindes, og en dag, hvor de udsendte fejres.

 Flagdagen er også en anerkendelse af og tak til de pårørende til de udsendte, som også bærer en del af byrden ved Danmarks internationale engagement.

Initiativet til flagdagen

Ideen til flagdagen kom fra overkonstabel Kim Eg Thygesen. Han foreslog efter udsendelser til Kosovo i 2004 og Afghanistan i 2006, at Danmark skulle hædre sine udsendte på en national flagdag. Flagdagen for Danmarks udsendte blev besluttet af regeringen i 2009 og blev højtidelig holdt første gang samme år. I 2024 er det således 16. gang flagdagen blev afholdt.

Sådan markeres flagdagen

Flagdagen markeres ved centrale arrangementer i København samt en række lokale arrangementer i hele Rigsfællesskabet. Det officielle Danmark markerer Flagdagen for Danmarks udsendte ved en mindehøjtidelighed med kranselægning ved monumentet i Kastellet, en mindegudstjeneste for Danmarks faldne i Holmens Kirke og en parade for årets udsendte på Christiansborg Slotsplads. For de tidligere udsendte var flagdagen således også en dag, hvor de mødtes med dem, som de var udsendt sammen med.

 Den officielle markering af flagdagen har siden 2018 også omfattet et arrangement i Jylland. I 2024 afholdes arrangementet i mindeparken i Aarhus.

 Flagdagen markeres også ved lokale arrangementer i de fleste af landets kommuner samt på Færøerne og i Grønland.

 Den decentrale fejring af flagdagen er et kommunalt ansvar, som Forsvarets myndigheder, tjenestesteder og enheder, afhængigt af det lokale samarbejde med kommunen, deltager i. Ved de kommunale arrangementer inviteres alle veteraner, der er bosiddende i kommunen, til en markering. De lokale soldater- og marineforeninger samt foreninger for veteraner spiller en stor rolle ved de lokale arrangementer.

Program for flagdagen 2024

Flagdagen for Danmarks udsendte består af et centralt arrangement i København samt en række lokale arrangementer i hele Rigsfællesskabet. Den officielle markering af flagdagen omfatter også et arrangement i Jylland. I 2024 afholdes arrangementet i Aarhus.

Kronprinsparret lægger krans ved Monumentet i Kastellet på flagdagen 2024.
Kongeparret deltog sammen med det officielle Danmark den 5. september 2024 i markeringen af flagdagen for Danmarks udsendte.

Markeringen startede med en kransenedlæggelse ved monumentet på Kastellet.
Deres Kongelige Højheder Kronprinsparret, det nuværende kongepar, lægger en krans ved Monumentet over Danmarks internationale indsats siden 1948 på Kastellet ved Flagdagen i 2024.

I København gennemføres flagdagen efter følgende program:

Kl. 12.00  Mindehøjtidelighed ved Monumentet for Danmarks internationale indsats efter 1948

Flagdagen blev højtidelig holdt første gang i 2009, og formålet med Flagdagen er at hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark samt at anerkende den professionelle indsats, som de yder og har ydet i en række af verdens konfliktområder.

Ved ankomsten inspicerede Kongen den opstillede styrke.
Kranselægning ved Monumentet over Danmarks internationale indsats siden 1948 i Kastellet. Deltagere er en paradestyrke fra Forsvaret, Hjemmeværnet, Politiet, Beredskabsstyrelse og veteraner. Derudover deltager Kongehuset, regeringen, Folketing, repræsentanter for Forsvarets, Politiets og Beredskabsstyrelsens ledelser samt pårørende og efterladte. Danske Veteraner deltager med fans.

 Deres Majestæter, Kongeparret samt repræsentanter for danske myndigheder og internationale samarbejdspartnere lægger kranse ved mindesmærket. Den Kongelige Livgardes Musikkorps spiller. Folketingets formand og forsvarsministeren holder taler.

 Kl. 14.15 . Mindegudstjeneste i Holmens Kirke

Efterfølgende deltog Deres Majestæter i en mindegudstjeneste i Holmens Kirke. Under gudstjenesten blev der blandt andet ført flag og faner ind i kirken, sunget salmer og holdt tale.

Kongen og Dronningen startede med at ære faldne soldater ved en kranselægning på Kastellet i København.

Kranselægningen fandt sted ved Monument for Danmarks Internationale Indsats efter 1948.
Gudstjeneste i Holmens Kirke for de efterladte til omkomne i international tjeneste med deltagelse af Kongehuset, regeringen, Folketing, ledelser fra Forsvar, Politi og Beredskabsstyrelsen samt øvrige særligt inviterede gæster. Derudover deltager soldater fra enheder, der har været udsendt siden flagdagen 2023. Udenrigsministeren holder tale.


Kl. 15.45  Parade på Christiansborg Slotsplads

Sidst på eftermiddagen overværede Kongeparret den officielle parade i anledning af mærkedagen på Christiansborgs Slotsplads.
Til den officielle parade aflagde blandt andet Den Kongelige Livgardes Æreskommando under fuldt spil honnør for Deres Majestæter.

Parade på Christiansborg Slotsplads for de udsendte siden flagdagen 2023. Der er deltagelse af de efterladte til dræbte soldater, Kongehuset, regeringen, Folketing, ledelser fra Forsvar, Politi og Beredskabsstyrelsen, internationale samarbejdspartnere samt øvrige særligt inviterede gæster. Den Kongelige Livgardes Musikkorps spiller. Statsministeren, rigspolitichefen og forsvarschefen taler til paraden.

Kl. 16.30 Reception i Rigsdagsgården

Reception for de udsendte siden flagdagen 2023 samt deres pårørende. Folketinget er vært ved receptionen. Der er kun adgang for inviterede.

Skriv et svar