Et nyt folketingsår af Danmark 2023

Et nyt folketingsår af Danmark 2023

I dag er det første tirsdag i oktober, og det betyder, at et nyt folketingsår af Danmark skydes i gang.
Folketinget af Danmark arbejder året rundt, men møderne i Folketingssalen har deres egen cyklus. Den første tirsdag i oktober åbnes der for møder i Folketingssalen, og folketingsåret er dermed skudt i gang. Alle borgere kan følge debatter og afstemninger via tilhørerpladserne i Folketingssalen og på Folketingets egen tv-kanal.

Af. Folketinget og Henning Okholm
FOTO. Zhong Min Peng©RP

Program for dagen
Kl. 10:00 samme dag Gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke
Dagen begynder traditionen tro kl. 10.00 med en gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke for Folketingets medlemmer, ministre og inviterede VIP gæster.
Borgere, der har lyst til at deltage, kan ankomme til kirken mellem kl. 9.00- 9.30. Der er meget begrænsede pladser i kirken, hvorfor der ikke garanteres ledige pladser til alle.

Kl. 11.40: Medlemmer af Kongehuset ankommer til Christiansborg.
Den kongelige familie af Danmark overværede i dag Folketingets åbning 2023, der ifølge Grundloven skal finde sted den første tirsdag i oktober.
Hendes Majestæt Dronningen af Danmark Deres Kongelige Højheder Kronprinsen af Danmark og Kronprinsessen af Danmark og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte af Danmark blev traditionen tro modtaget ved indgangen til Christiansborg ved Christiansborg´s trappen og fra trappen til Folketingssalen af de fem medlemmer af Folketingets Præsidium anført af Folketingets formand, Søren Gade i spidsen.

Kl. 12: 00 Alders Formanden indledte mødet i Folketingssalen
Præcis kl. 12.00 begynder folketingsårets første møde. Mødet ledes altid af det nuværende medlem, som har siddet længst tid i Folketinget. I år er det Pia Kjærsgaard (DF), som har været medlem af Folketinget i mere end 39 år.

Folketingets formand af Danmark og Præsidium vælges
Første punkt på dagsordenen er valg af Folketingets formand samt fire næstformænd fra Folketingets fire største folketingsgrupper ud over formandens folketingsgruppe, som sammen med formanden skal udgøre præsidiet. Præsidiet beskæftiger sig med Folketingets indre forhold såsom ledelse af møderne i Folketingssalen, drift og officiel repræsentation af Folketinget.

Åbningstalen: Hvordan synes regeringen, det går i Danmark.
Når formanden er valgt, holder formanden en tale, Efter modtagelsen overværede den kongelige familie Folketingets åbning fra kongelogen i Folketingssalen, hvor statsminister Mette Frederiksen forestod åbningstalen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) ordet. I sin åbningstale gør hun status over rigets tilstand. En del af åbningstalen er også lovprogrammet, som er en gennemgang af de lovforslag, som regeringen har planer om at fremsætte i den nye folketingssamling.

Skriv et svar