Af: Danner
FOTO: Zhong Min Peng RP©
Dronningen af Danmark deltager i afsløring af monument for grevinde
Grevinde Danner hyldes med et monument i København 25. november 2024.
Dronningen af Danmark ankommer. Afsløringsarrangementet starter med taler i Danners stadsstue af blandt andre Vibeke Abel, forkvinde i Danners bestyrelse og for Komitéen for grevinde Danner monument; Jakob Engel-Schmidt, kulturminister af Danmark ; Kirsten Justesen, billedhugger og monumentets kunstner; Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.
Der være taler ved monumentet middag på hjørnet af Gyldenløvesgade/Vester Søgade. Her vil Dronningen af Danmark afsløre Monument for grevinde Danner. Efterfølgende er der et musikalsk indslag med sangerinde Pernille Rosendahl ved monumentet.
Følg med når vi udfolder historien om grevinde Danners liv og tilblivelsen af Monument for grevinde Danner både her på hjemmesiden og på sociale medier.29. oktober, 2024
D. 25. november – på den internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder – rejses et monument for grevinde Danner, som er skabt af billedhuggeren Kirsten Justesen. Monumentet placeres ved Søerne i København over for Dannerhuset. Monumentet hylder grevinde Danners liv og gerninger og sætter fokus på hendes betydning for nutiden.
‘
Hun blev født uden for ægteskabet af en vaskekone, blev balletdanserinde på Det Kongelige Teater og blev Danmarks første modehandlerske. Hun blev gift til Frederik den 7.s venstre hånd og brugte sin formue på at hjælpe udsatte kvinder og børn. Nu hyldes grevinde Danner – født Louise Christine Rasmussen – med et fire meter højt monument støbt i bronze. Monumentet placeres på hjørnet af Vester Søgade og Gyldenløvesgade i København. Skulpturens ansigt vil vende mod Dannerhuset, som grevinden lod opføre, men aldrig så færdigt.
Skabt af billedhugger Kirsten Justesen
Monumentet er udarbejdet af billedhuggeren Kirsten Justesen, hvis værker findes i flere væsentlige samlinger både i Danmark og udlandet. Hun er særligt anerkendt for sit bidrag til udviklingen af en feministisk æstetik. Og netop kvindeliv og -kamp har været et gennemgående tema i Kirsten Justesens kunstneriske udformning af monumentet.
”I grevinde Danners livshistorie kunne jeg genkende mange spor – et kvindeliv. Derfor repræsenterer monumentet ikke alene grevindens liv, men også den fælles kvindelige erfaringsverden – det uægte barn, kærlighedsfortællingen, uddannelsesambitionerne, klasserejsen, viljestyrken, nysgerrigheden, pengene og prestigen,” udtaler Kirsten Justesen.
Monumentet er realiseret med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden samt Billedhuggeren, professor Gottfred Eickhoff og hustrus, maleren Gerda Eickhoffs Fond.
Monumentet illustrerer grevinde Danners liv og gerninger.
Kirsten Justesen har – siden projektets opstart i 2019 – gennemgået utallige historiske dokumenter, besøgt museer og samlinger og været i dialog med en række fagfolk. Ligesom hun har talt med børnehjemspiger fra det børnehjem, grevinde Danner stiftede. Hendes omfattende research er afspejlet i monumentets sokkelskørt, som via en tidslinje illustrerer grevinde Danners liv og virke. Lige fra hendes fødsel i 1815 til hendes død i 1874 – og den efterfølgende kvindepolitiske historie, som er i fortsat udvikling.
En grevinde af folket – dengang og nu
I 1873 besluttede grevinde Danner at opføre et hus til fribolig for ”fattige fruentimmere af arbejderklassen”. 100 år senere var stiftelsen løbet tør for penge, og huset stod næsten tomt. 300 kvinder besatte huset, renoverede det egenhændigt og oprettede et kvinde- og krisecenter drevet af frivillige. I dag er Danner en privat organisation, som skaber forandringer for voldsudsatte kvinder og børn. Grevindens eftermæle er fortsat en vigtig del af organisationens identitet.
”Grevinde Danners vilje til at hjælpe samfundets udsatte og hendes bemærkelsesværdige mod til at udfordre normerne er en grundlæggende del af Danner. Hun har været en afgørende figur for kvinde- og ligestillingskampen. Temaer, som desværre stadig er højaktuelle, fordi vold mod kvinder i høj grad hænger sammen med manglende ligestilling, køn og normer,” udtaler Vibeke Abel, forkvinde i Danners bestyrelse.
Monumentets nutidige relevans er tydelig for Mette Marie Yde, direktør i Danner:
”Monumentet er en stærk og vigtig påmindelse om, at kampen for kvinders rettigheder ikke er afsluttet. Der er masser at kæmpe for, for over hele verden bliver kvinder udsat for vold, fordi de er kvinder.”