En Undskyldning fra Staten

Poul Erik Rasmussen siger tak for undskyldning

Endelig skete det. Efter bare to måneder som Statsminister har Mette Frederiksen (S) skrevet historie. Det gjorde hun ved at arrangere et møde med Godhavnsdrenge får undskyldning, for derved at sige undskyld på statens regning. DK RoyalPress var til stede under den historiske begivenhed da Statsministeren havde besluttet at give en undskyldning.

Af: Zhong Min Peng og Henning Sandberg Okholm

Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng

Da den friske nye regering kom til

En række anbragte børn blev på Godhavn udsat for overgreb og svigt i perioden fra 1946 til 1976.  Derfor havde Statsminister Mette Frederiksen (S) inviteret Godhavnsdrengene og repræsentanter for andre børnehjemsbørn til et arrangement på Marienborg, hvor statsministeren gav en officiel undskyldning for statens manglende tilsyn i deres 30 årig periode.

Statsministeren holder tale
Statsministeren holder tale
Poul Erik Rasmussen siger tak for undskyldning
Poul Erik Rasmussen siger tak for undskyldning

Statsministeren Mette Frederiksen
Statsministeren Mette Frederiksen
Publikum inkl Godhavsdrengene og Statsminister
Publikum inkl Godhavsdrengene og Statsminister

Undskyld på regerings vegne

Statsminister Mette Frederiksen (S) havde under et arrangement i embedsboligen Marienborg givet en officiel undskyldning til de danskere, der har haft sted på Godhavn samt andre børnehjem. Statsministeren gav på vegne af det officielle Danmark en undskyldning til Godhavnsdrengene og andre tidligere anbragte børn på børnehjem.

Alle jer som var anbragt på børnehjem i efterkrigstiden og så grusomt blev svigtet af det samfund, som skulle passe på jer. Der kommer en dag. I dag er jeres dag«, sagde statsministeren, der bredte sin hilsen ud til dem, som ikke kunne magte at dukke op, eller som er gået bort.

I et velkomment miljø smager Sushi ad Libitum bare godt

Mette Frederiksen udtalte for arrangementet:

”Nogle af samfundets mest sårbare børn blev mishandlet. De blev svigtet af de voksne, der skulle passe på dem. Myndighederne gjorde intet. Det kan og må vi ikke som samfund lukke øjnene for. Vi kan ikke ændre det, der er sket. Men vi kan og skal lære af det. Det var ikke børnenes skyld. Det er det aldrig. Derfor er det på høje tid, at vi giver ofrene en undskyldning.”

Statsminister Mette Frederiksen
Statsminister Mette Frederiksen
Deltagere til Godhavnsdrenge paa Marienborg
Deltagere til Godhavnsdrenge paa Marienborg

Pigekor i roede troejer og hvidt nederdel paa Marienborg
Pigekor i røde trøjer og hvidt nederdel på Marienborg
Alle deltagere paa Marienborg
Alle deltagere paa Marienborg

Løfte og film

»Jeg vil indfri mit løfte, og i dag vil Danmark give en undskyldning for det, som skete, da I var børn. I vor tid er der begået alvorlige svigt og overgreb på børn, som var i samfundets varetægt. Det skete i en tid, hvor den danske stat var ansvarlig for at føre tilsyn. Børn blev fjernet fra deres mor og far. I stedet for omsorg blev I udsat for overgreb«, sagde Mette Frederiksen.

»Det er en dag med store følelser«, sagde Mette Frederiksen som var meget berørt.

En multijuice som ALLE drikker

Godhavnsdrenge får undskyldning

Som følge af at Godhavnsdrengene som får undskyldning, kom en filmatisering af opholdet på Godhavn med flere skuespillere, deriblandt på rollelisten sås Lars Mikkelsen og Sofie Gråbøl. Der har været skrevet flere steder hvordan skuespillerne har skulle vænne sig til den barske handling, for at få det gjort så virkelighedstro som muligt.

Optagelser har foregået over flere gange, netop fordi dem der havde ophold i virkelighedens Godhavn ikke havde det godt. Der var psykiske og fysiske tæsk på menuen. Filmen blev instrueret af Jesper W. Nielsen, hvor Søren Sveistrup havde skrevet manuskriptet.

Frederk VII grundlagde Folketinget for Danmark i 1849