H.C. Andersens eventyr, der skinner for evig

Af: Niels Bjørn Friis, Rune Kallager, Henning Okholm. Velkommen til H. C. Andersens verden

FOTO: Zhong Min Peng@RP

H.C. Andersen Festspillene i Odense 2024 “Den grimme Ælling”.Den grimme ælling. Friluftsteatret – Den fynske Landsby Odense. 19. juli – 10. august 2024. Dagligt kl. 16.00. Eftermiddagsforestilling

H.C. Andersen festspillene

“H.C. Andersen Festspillene har siden 1965 spillet på Friluftsteatret i Den fynske landsby i Odense. I dag er det børn og unge i alderen 6-18 år der optræder med skuespil, sang, dans i forhold til de forskellige roller. Der er ofte en hård vinters træning på H. C. Andersen Festspillenes Teaterskole, der ligger bag de forskellige børn og unges optræden på friluftsteatret. Manuskripterne bygger på H.C. Andersens Eventyr og er siden 1965 blevet leveret af Erik Bent Svendlund fra Årup på Fyn, som også har instrueret og skrevet manuskripter til mange andre festspil m.m. Efter Erik Bent Svendlunds død i 2010 har tekstforfatteren været Carsten Friis. I anledning af Hans Christian Andersen 200 års fødselsdag i 2005 var der skrevet et festspil, hvor de fleste af H.C. Andersens eventyrfigurer medvirkede. Se billederne nedenfor. “

Rune Kallager, formand, inviterede Royal journalist Zhong Min Peng fra Royal Press Magazin den 1. august 2024 og fortalte om forestillingens udvikling.

Om Den grimme ælling
Eventyr af Hans Christian Andersen
Der var så dejligt ude på landet; det var sommer, kornet stod gult, havren grøn, høet var rejst i stakke nede i de grønne enge, og der gik storken på sine lange, røde ben og snakkede ægyptisk, for det sprog havde han lært af sin moder. Rundt om ager og eng var der store skove, og midt i skovene dybe søer; jo, der var rigtignok dejligt derude på landet! Midt i solskinnet lå der en gammel herregård med dybe kanaler rundt om, og fra muren og ned til vandet voksede store skræppeblade, der var så høje, at små børn kunne stå oprejste under de største; der var lige så voldsomt derinde, som i den tykkeste skov, og her lå en and på sin rede; hun skulle ruge sine små ællinger ud, men nu var hun næsten ked af det, fordi det varede så længe, og hun sjælden fik visit; de andre ænder holdt mere af at svømme om i kanalerne, end at løbe op og sidde under et skræppeblad for at snadre med hende.
Endelig knagede det ene æg efter det andet: “pip!” pip!” sagde det, alle ægte blomsterne var blevet levende og stak hovedet ud.
“Rap!” “Rap!” sagde hun, og så rappede de sig alt hvad de kunne, og så til alle sider under de grønne blade, og moderen lod dem se så meget de ville, for det grønne er godt for øjnene.
“Hvor er verden er stor!” sagde alle ungerne; thi de havde nu rigtignok ganske anderledes plads, end da de lå inde i ægget.

1. H.C. Andersen –  House

H.C. Andersen blev født i det lille gule hjørnehus på Hans Jensens Stræde den 2. april 1805. Da han var 2 år, flyttede familien ind i bindingsværkshuset på Munkemøllestræde, som i dag er kendt som H.C. Andersens barndomshjem .

2. H.C. Andersen Museum
For kort tid siden blev Royal Press reporter Peng Zhongmin inviteret af direktør, Niels Bjørn Friis, chef for forretningsudvikling for H.C. Andersen Museum til at interviewe, optage og producere videoer på Andersen Museet (H.C. Andersen Museum).

I 2021 åbnede den største nye attraktion i Odense i mange år – det nye H.C. Andersen Hus. Museet er tegnet af den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma og består af både indendørs og udendørs rum, der tilsammen strækker sig over 12.600 m2.

To tredjedele af museet befinder sig under jorden og er omgivet af en eventyrlig have, der i sommerhalvåret bugner af et farvestrålende blomsterflor og små, unikke, grønne miljøer.
Andersen og Odense

“H.C. Andersen blev født i Odense i 1805 og hans eventyr har givet Danmarks største bidrag til verdenskulturen. Til trods for at historierne blev skrevet for mange år siden, er de stadig højt elsket og vækker fantasi, fordybelse og inspiration hos både børn og voksne i hele verden.“Niels Bjørn Friis siger til Royal Press reporter Peng Zhongmin.

3. H.C. Andersens barndomshjem
“Det var fra barndomshjemmet, at H.C. Andersen opdagede verden. Her var det, han først mærkede sommerens lys og vinterens mørke og kulde. Juleaftens duft af æbleskiver og and og lys. Her var det, han lå på gulvet og forsøgte at sove, mens far lå død i sengen. Isjomfruen tog ham.
Men selv i den yderste fattigdom var dér hjertets og fantasiens rigdom. Det var her, Andersen fandt historierne og drømmene.“


Jane Burhøj, Business Development Officer siger til Royal Press reporter Peng Zhongmin.

4. H.C Andersens “Den lille havfrue”
Den lille havfrue

Eventyr af Hans Christian Andersen
Langt ude i havet er vandet så blåt, som bladene på den dejligste kornblomst og så klart, som det reneste glas, men det er meget dybt, dybere end noget ankertov når, mange kirketårne måtte stilles oven på hinanden, for at række fra bunden op over vandet. Dernede bor havfolkene.
Nu må man slet ikke tro, at der kun er den nøgne hvide sandbund; nej, der vokser de forunderligste træer og planter, som er så smidige i stilk og blade, at de ved den mindste bevægelse af vandet rører sig, ligesom om de var levende. Alle fiskene, små og store, smutter mellem grenene, ligesom heroppe fuglene i luften. På det allerdybeste sted ligger havkongens slot, murene er af koraller og de lange spidse vinduer af det allerklareste rav, men taget er muslingeskaller, der åbner og lukker sig, eftersom vandet går; det ser dejligt ud; thi i hver ligger strålende perler, én eneste ville være stor stads i en dronningekrone.
Havkongen dernede havde i mange år været enkemand, men hans gamle moder holdt hus for ham, hun var en klog kone, men stolt af sin adel, derfor gik hun med tolv østers på halen, de andre fornemme måtte kun bære seks. Ellers fortjente hun megen ros, især fordi hun holdt så meget af de små prinsesser, hendes sønnedøtre. De var 6 dejlige børn, men den yngste var den smukkeste af dem alle sammen, hendes hud var så klar og skær som et rosenblad, hendes øjne så blå, som den dybeste sø, men ligesom alle de andre havde hun ingen fødder, kroppen endte i en fiskehale.


5.Nyhavn og H.C. Andersen

H. C. Andersen elskede Nyhavn.

Sammenlagt boede han her i mere end 20 år af sit liv – på tre forskellige adresser.

H.C. Andersen flyttede i  september 1834 ind i Nyhavn nr. 280, København på Charlottenborg Siden – i dag har dette hus nr. 20. H.C. Andersen fik på 2. sal to værelser hos Karen Sophie Larsen. Karen Sofie Larsen var en skipperenke med fire børn.
Til den ene side havde han udsigt over kanalen og alle dens skibe. Til den anden den botaniske have bag Charlottenborg. Det var her, den lille Idas blomster kom fra. Den botaniske have er i dag skrumpet betydeligt ind, og kun malere og billedhuggere fra Kunstakademiet har adgang.
I den tid H. C. Andersen boede i Nyhavn  nr. 20, skrev han sine første eventyr. Han udgav et nyt hæfte med eventyr hvert år. I de første af hæfterne kunne man bl.a. finde Fyrtøjet, Lille Claus og Store Claus, Prinsessen på ærten, og Den lille Idas blomster. H. C. Andersen flyttede ud fra sine værelser i Nyhavn nr. 20 i 1838.

 Den 1. oktober 1848 flyttede H.C. Andersen ind i Nyhavn, København, i dag nr. 67. Her havde han lejet tre værelser på den 2. sal af skibskaptajn Johannes Anholm. Efter 17 år blev han med en måneds varsel opsagt, da kaptajnens enke skulle bruge værelserne til andet formål.

Den 23. oktober 1871 flyttede H.C. Andersen igen til Nyhavn. Denne gang i Nyhavn nr. 18 hos frøken Hallager, igen i 3 værelser. Her boede H.C. Andersen indtil kort før sin død den 4. august 1875. Nyhavn 18 blev derfor digterens sidste bopæl i København.

(Velkommen til H. C. Andersens verden)

6. H.C. Andersens gravsted på Assistens Kirkegård i København

Historien om H.C. Andersens gravsted på Assistens Kirkegård i København
Gravstedet, hvor H.C. Andersen ligger begravet på den idylliske kirkegård Assistens kirkegård på Nørrebro midt i København. Gravstedet blev i 1872 købt af sin gode ven Edvard Collin, som var søn af Jonas Collin, som af H.C. Andersen blev betegnet som “Faderen”. Han var H.C. Andersens største velgører og sørgede bl.a. for H.C. Andersens skolegang og med at holde styr på hans økonomi.

Gravstedet, som ligger i det af kirkegården nævnte afsnit “H.C. Andersens Have er nærmere betegnet P 513 og er på 9 m2. Det blev i 1872 købt med plads til tre personer: H.C. Andersen, Edvard og Henriette Collin. I dag ligger de alle tre begravet på denne gravplads, selvom der kun er en gravsten for H.C. Andersen på stedet. Indtil 1914 stod der desuden en mindre og mere beskeden gravsten over Edvard og Henriette Collin.

Denne gravsten blev af efterkommerne flyttet fra Assistens Kirkegård til Collins familiegravsted på Frederiksberg gamle kirkegård, som ligger op af kirkegårdsmuren tæt på selve kirken. Ligene af Edvard Collin og Henriette Collin blev aldrig flyttet og deler i dag gravplads med H.C. Andersen. Måske er det udtryk for, at H.C. Andersen aldrig brød sig om at være alene og altid ønskede sig selskab… selv i døden.

Da gravstedet blev købt den 22. november 1872 var H.C. Andersens helbred begyndte at blive dårligt og han var alvorligt syg i lange perioder. Han havde mave og lever smerter i lang tid, og den 12 juni var han så svækket af sygdom, at han flyttede ind hos familien Melchiors på deres landsted “Rolighed”. H. C. Andersen døde den 4. august 1875 klokken 11.05. Han blev begravet 11. august 1875 fra Frue Kirke i København.

Stenen bærer et vers fra H.C. Andersens digt “Oldingen”

– Den Sjæl, Gud i sit Billede har skabt,
Er uforkrænkelig, kan ei gaae tabt;
Vort Jordliv her er Evighedens Frø,
Vort Legem’ døer, men sjælen kan ei døe!

Gravstedet er omgivet af et støbejernsgitter med bladrige eggrene. Gitteret skulle være fra den tid, hvor gravstedet blev købt. Egen var Jupiters træ og egeløvet symboliserer “borgerdyd”, styrke og standhaftighed, et passende symbol på et langt og besværligt venskab.(hcandersen-homepage)

7. Hans Christian Andersen statue

Hans Christian Andersen statue i København, Denmark. Monument of Hans Christian Andersen in Copenhagen, Denmark.


8. Udbredelsen af H.C.Andersens eventyr

“H.C. Andersens eventyr består af 166 historier, som er oversat til mere end 150 sprog og udgivet rundt om i verden. Hans eventyr har også inspireret produktionen af en lang række film, balletter, scenespil og animationer. .
Andersen (China) Brand Management Co., Ltd., autoriseret af Andersen Cultural Foundation, er forpligtet til at promovere Andersen-mærket i Kina. Kongeriget Danmarks APS Det blev godkendt af den kongelige danske regering og Statens Skatteforvaltning og blev officielt oprettet i 2005 som “Året for H.C. Andersen af De Forenede Nationer. I tråd med principperne om “at tage sig af den næste generation og fremme sandhed, godhed og skønhed” og “alt for børn, alt for børn”, arver og promoverer virksomheden Andersen, verdenseventyr eventyr mester.

Skriv et svar