Tirsdag den 1. oktober 2019 åbnede Folketinget, Folketingets åbning og et nyt folketingsår skydes i gang på Christiansborg.
Af: Zhong Min Peng og Henning S. Okholm
Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng
Dronningen af Danmark overværede første gang åbningen af Folketinget i 1958, efter Dronningen af Danmark var blevet myndig. Ligeledes deltog H.K.H. Kronprinsen af Danmark i Folketingets åbning efter H.K.H Kronprinsen 18-års fødselsdag i 1986.
Folketingets åbning markerer begyndelsen på det nye folketingsår og finder altid sted den første tirsdag i oktober i Folketingssalen på Christiansborg. Folketingets åbning af Danmark begynder traditionen tro kl. 10 med en gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke for Folketingets medlemmer.
Dronningen af Danmark og øvrige medlemmer af kongehuset ankommer til Christiansborg kl. 11.40 for at overvære folketingsårets første møde. Kongehusets medlemmer modtages af Folketinget Præsidium med formanden, Henrik Dam Kristensen (S), i spidsen.
H.M. Dronningen, Kronprinsparret og H.K.H. Prinsesse Benedikte overværer Folketingets åbning på Christiansborg Slot, kl. 12.00.
Talerne sættes igang
Årets første møde indledte Bertel Haarder endnu en gang.
Præcis kl. 12.00 begyndte folketingsårets første møde, og det ledes altid af det medlem, som har siddet længst tid i Folketinget. Igen i år er det Bertel Haarder (V), som nu har været medlem af Folketinget i mere end 39 år.
Folketingets formand og Præsidium vælges ud.
Kongefamilien overværer første punkt på dagsordenen som er valg af Folketingets formand. H. M. Dronningen og Kronprinseparret vidner til at denne begivenhed er en stille affære, hvor et enigt Folketing indstiller samme person. Ud over formanden vælger Folketinget også fire næstformænd fra Folketingets største folketingsgrupper, som sammen med formanden skal udgøre Præsidiet.
Åbningstalen: Hvordan synes regeringen det går i Danmark.
Når formanden er valgt, får statsminister Mette Frederiksen (S) ordet og holder sin åbningstale. I åbningstalen gør regeringslederen status over rigets tilstand. En del af åbningstalen er også lovprogrammet, der indeholder en gennemgang af de lovforslag, som regeringen har planer om at fremsætte i den nye folketingssamling.
Talere ved Folketingets Åbning
Mette Frederiksen (S) holdt tirsdag åbningstale ved Folketingets åbning.
Sophie Løhde giver sin Verificering:
Godt nok en meget dyster åbningstale fra statsministeren. Danmark er i topform med stort økonomisk råderum, rekordhøj beskæftigelse, styr på udlændingepolitikken og vækst i hele landet.
Peter Skaarup for Dansk Folkeparti gruppeformand udtrykkede sig.
Pernille Skipper gav sit bud på Statsministerens åbningstale. Udlændingepolitikken central var et centralt emne.
Folkeafstemning, hvis politikerne svigter
Og så har vi offentliggjort, at hver gang hun svigter sit løfte om en stram udlændingepolitik og vedtager lempelser med stemmer fra Radikale Venstre og venstrefløjen, så kommer Nye Borgerlige danskerne til undsætning med et krav om, at loven skal til folkeafstemning.
Det kan vi kræve med 60 underskrifter blandt Folketingets medlemmer.
Ud over det bed jeg mærke i, at Statsministeren taler om en nærhedsreform. I Nye Borgerlige er vi helt enige i, at magten skal tilbage til de nære samfund. Når statsministeren vil styrke nærpolitiet ved at reducere antallet af ansatte på kontorerne i Rigspolitiet, så er jeg med.
Men jeg står af, når hun lefler for venstrefløjen i klimapolitikken og nærmest lover mange års fremtidig økonomisk vækst væk til Enhedslisten og SF. Og det blodrøde flertals planer om højere skatter, flere afgifter og højere arveafgift er jo nærmest gift for både beskæftigelse og indtjening i det private erhvervsliv. Disse taler er noget Dronningen, Kronprinsen, Kronprinsessen også overværede.