Formålet med konferencen er at få beslutningstagere, akademikere, erhvervsledere og civilsamfundet til at understøtte udviklingen af et globalt og bæredygtigt fødevaresystem.
Af: Zhong Min Peng og Henning S. Okholm
Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng
Kronprinsen af Danmark overværede torsdag den 29. august 2019 åbningen af fødevaretopmødet World Food Summit. Ved ankomsten blev Kronprinsen modtaget af minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Mogens Jensen.
World Food Summits dagsorden udspringer af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Topmødet afholdtes torsdag den 29. august på Christiansborg og fredag den 30. august 2019 i Industriens Hus. Programmet for topmødet bød på en række oplæg og debatter med relevante forskere, politikere, meningsdannere og erhvervsledere.
Dagsordenen for Verdensmødet 2019 tager udgangspunkt i FNs verdensmål for bæredygtig udvikling. Formålet med topmødet er at få beslutningstagere, akademikere, erhvervsledere og civilsamfundet til at understøtte udviklingen af et globalt og bæredygtigt fødevaresystem.
Den danske minister for fødevarer, fiskeri og lige muligheder og minister for nordisk samarbejde er vært for det årlige verdensmødetopmøde – Bedre mad til flere mennesker 2019 den 29. og 30. august i Folketinget i København.
Minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Mogens Jensen sagde:
Formålet med World Food Summit – Bedre Mad for Flere Folk er at skubbe mod udviklingen et sundt og bæredygtigt fødevaresystem for mennesker og planet.
Dagsordenen for topmødet er baseret på FN’s mål for bæredygtig udvikling, og det overordnede mål er at etablere en platform for nøglepolitiske beslutningstagere, akademia, erhvervsledere og civilsamfundet til at bidrage til at omdanne det globale fødevaresystem til en bæredygtig og sund global mad system.
Det globale fødevaresystem er en vigtig drivkraft for udfordringer, der vedrører menneskers sundhed, klimaændringer og miljø. Vi er nødt til at tænke og handle på nye måder for at møde udfordringer med klimaændringer, sult, fødevaresikkerhed og usunde madvaner.
Verden står over for enorme udfordringer, hvis vi skal nå FN’s bæredygtige udviklingsmål. I dag lever over 800 millioner mennesker i sult, 1 ud af 10 mennesker i verden bliver syge efter at have spist forurenet mad, mens mere end 2 milliarder mennesker er overvægtige eller fede. Mere end 1,3 milliarder tons mad spildes hvert år, svarende til 24% af al mad, der er produceret til forbrug.
I forbindelse med disse tal er en enorm udfordring, at internationale forskere påpeger, at forventede ændringer i befolknings- og indkomstniveauer i perioden 2010 til 2050 kan øge miljøbelastningen fra produktion og forbrug af fødevarer med 50-90% globalt, hvis målrettede afhjælpende foranstaltninger ikke er taget. Miljøpåvirkningen vil nå niveauer ud over planetgrænser, der definerer et sikkert driftsrum for menneskeheden.
Ifølge forskere er det kun en kombination af foranstaltninger, der er tilstrækkelige til at afbøde den forventede stigning i miljøpåvirkningen. Kombineret indsats i forbindelse med forebyggelse og reduktion af madaffald er teknologiske ændringer for at øge ressourceeffektiviteten i fødevareproduktion og ændrede kostvaner meget vigtige.