Af: Mary Fonden og Henning Okholm
Foto: Zhong Min Peng RP©
Den 29. november 2024 deltager Hendes Majestæt Dronningen i Mary Fondens AFTRYK-event på Vandværket i København. AFTRYK er et nyt initiativ, hvor unges stemmer og ideer bliver sat i spil på konkrete områder, der har betydning for deres hverdag og i sidste ende deres trivsel.
De forslag, der bliver præsenteret på eventet, er baseret på ungeværksteder i Roskilde, Esbjerg og Struer, hvor omkring 100 unge fra 10. klasse og forskellige ungdomsuddannelser har udviklet ideer og løsninger til, hvordan overgange i livet kan forbedres. Derudover har Mary Fondens Ungepanel og aktører fra skole- og uddannelsessektoren samt elevorganisationer bidraget til processen.
I alt fem AFTRYK bliver præsenteret ved eventet, som indbefatter musik, billeder, teater, ekspertoplæg og debat. Dronningen vil holde en kort tale og efterfølgende deltage i en samtale med tre unge om deres perspektiver på, hvad der skal til for at skabe stærke fællesskaber.
Program for eventet:
Kl. 10.25: Hendes Majestæt Dronningen ankommer. To unge fra Mary Fondens Ungepanel, Marie Mørk Kristensen og Sidsel Rasmussen, samt direktør i Mary Fonden, Helle Østergaard, byder Dronningen velkommen.
Kl. 11.05: Dronningen holder en kort tale på scenen og deltager derefter i en samtale med unge om, hvordan man kan få alle med i fællesskabet. Dronningen afslutter diskussionen med en kort bemærkning.
H.M. Dronningen var blandt de voksne, der den 29. november 2024 lyttede til unges forslag om, hvordan overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse kan blive en bedre grobund for fællesskaber og venskaber.
Under eventet AFTRYK – Unge sætter aftryk, præsenterede en gruppe unge fem konkrete forslag, som de mener kan hjælpe med at skabe tryggere fællesskaber og bedre trivsel i overgangen til ungdomsuddannelserne.
"Unge skal høres i spørgsmål, der angår dem. Det er vi voksne efterhånden enige om. Men hvor godt lykkes vi egentlig med det? Unge får ofte lov til at komme til orde, men vi er ikke altid gode nok til at omsætte deres ord til handling. Det skal vi blive bedre til. For voksne sætter mange af rammerne for unges liv. Derfor har vi også et stort ansvar for at forstå og imødekomme unges behov.
Det er vigtigt, at unge finder tillid, både til sig selv og hinanden, og plads til forskellighed i åbne, trygge fællesskaber. Hvis det skal lykkes, skal vi gøre nogle ting anderledes. Og i Mary Fonden tror vi på, at unge skal have stor indflydelse på, hvad 'anderledes' kan være.
I AFTRYK arbejder unge hvert år med et konkret emne, der har betydning for deres hverdag og i sidste ende, hvordan de har det. Det kan handle om, hvordan man skaber en god overgang fra grundskole til ungdomsuddannelse, eller hvordan unge bevarer lysten til et aktivt fritidsliv. De unge nytænker, gentænker og kommer med konkrete forslag til, hvad vi skal ændre for at gøre det bedre. Samtidig forpligter relevante aktører sig til at bære perspektiverne videre.
For når vi former rammer, der har direkte betydning for unges liv, skal unge ikke blot høres. De skal sætte aftryk."
Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
Årets tema: Overgange
Ungdomslivets skift har stor betydning for den enkelte. Et af de vigtigste skift er overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse. Gode overgange er centrale for, at unge har det godt, og derfor sætter AFTRYK i 2024 fokus på overgange.
Forskningsprojektet Fællesskaber i ungdomslivet, som Center for Ungdomsforskning udarbejdede for Mary Fonden i 2023, fremhæver, at overgange mellem institutioner er afgørende for unges trivsel. Resultaterne viser, at disse overgange i stigende grad er præget af komplekse dynamikker, som kan udfordre relationer.
En befolkningsundersøgelse om ensomhed i Danmark, udarbejdet af Epinion for Mary Fonden i 2024, viser blandt andet:
55 % af unge mellem 16 og 19 år peger på skole- eller uddannelsesskift som en medvirkende faktor til følelsen af ensomhed.
23 % af de adspurgte mener, at skoler og uddannelsesinstitutioner har et ansvar for at hjælpe unge, der føler sig ensomme.