Af· kongehuset og Henning Okholm
FOTO·Zhong Min Peng RP©
Danske Kongen og Dronningen holdt den 1. januar 2025 nytårskur og -taffel for regeringen, repræsentanter for det officielle Danmark og Hoffets ledelse i Christian VII’s Palæ, Amalienborg.
I århundreder har Kongehuset og danskerne ønsket hinanden et glædeligt nytår og dermed lykke og velstand for hele riget. Oprindelsen til nutidens nytårskure og nytårstaffel fortaber sig, men allerede midt i 1600-tallet omtales begivenhederne omkring årsskiftet som en gammel skik, og grundelementerne er stadig de samme.
Den 1. januar 2025 var endnu en markant dag i den danske kongehusets år, da Kongen og Dronningen indbød til den traditionsrige nytårskur og -taffel i Christian VII’s Palæ på Amalienborg. Denne begivenhed samler regeringens medlemmer, ledende repræsentanter fra det officielle Danmark og hoffets ledelse, og det er et symbol på et nyt begyndelse for både monarkiet og nationen.
Nytårskuren og nytårstaffel har dybe historiske rødder i Danmark, og skikken går tilbage flere hundrede år. Selvom den præcise oprindelse er uklar, kendes traditionen helt tilbage fra midten af 1600-tallet, og de grundlæggende elementer har forblevet uændrede i århundreder. Traditionelt set handler nytårskuren om at ønske hinanden et godt og lykkebringende nytår, hvilket er et symbol på håb og velstand for hele kongeriget.
I dagens Danmark er nytårskuren en formel og højtidelig begivenhed, men den har også en varm og personlig dimension, hvor monarkens nytårshilsen til det danske folk er et vigtigt element. For Kongen og Dronningen er det en mulighed for at reflektere over året der er gået og se fremad mod de udfordringer og muligheder, som det nye år bringer.
Arrangementet indledtes med en modtagelse, hvor medlemmerne af regeringen, folketinget og embedsmænd blev præsenteret for kongeparret, og det blev efterfulgt af en middag – den traditionelle nytårstaffel – som markerede begyndelsen på det nye år i hoffets kalender. Her blev der udvekslet gode ønsker, og kongehuset satte kurs mod en fortsat tæt forbindelse til både folk og stat.
Nytårskuren er dermed ikke blot en officiel ceremoni, men en vigtig markering af samhørighed og håb for Danmarks fremtid. Det er en begivenhed, som forener fortid og nutid, og samtidig understreger betydningen af tradition og kontinuitet i det danske monarki.