AF: Folktinget. Henning Okholm
FOTO: Zhong Min Peng©
Danmarks medlemskab af FN’s Sikkerhedsråd, der træder i kraft den 1. januar 2025, markerer en vigtig milepæl i landets udenrigspolitik og på den internationale scene. Danmark ser medlemskabet som en unik mulighed for aktivt at bidrage til løsningen af globale sikkerhedsudfordringer, fremme internationale værdier og styrke det multilaterale samarbejde.
- Danmarks mål i Sikkerhedsrådet
Danmark ønsker at bruge sin plads i Sikkerhedsrådet til at spille en central rolle i at fremme diplomati, menneskerettigheder, konfliktforebyggelse og fredsopbygning. Som et relativt lille land på den globale scene, er Danmarks strategi at udnytte sin position til at bidrage til konstruktive løsninger på internationale konflikter og kriser, især i forhold til humanitær bistand og stabilisering af konfliktområder i Mellemøsten, Afrika og Asien.
Et af Danmarks primære mål i Sikkerhedsrådet er at styrke FN’s arbejde i håndteringen af de komplekse geopolitiske, humanitære og sikkerhedspolitiske udfordringer, verden står overfor. Danmark ønsker at fremme en mere effektiv konfliktløsning og hjælpe med at opretholde respekt for folkeretten og menneskerettighederne, som er grundlæggende for det internationale system.
- Udfordringer for FN’s Sikkerhedsråd
Sikkerhedsrådet står i øjeblikket overfor flere store udfordringer. Den øgede rivalisering mellem stormagter, brud på folkeretten og kritikken af rådets sammensætning og beslutningsprocesser gør det vanskeligt for FN at agere hurtigt og effektivt i mange konflikter. Danmark vil arbejde for at tackle disse problemer, herunder at reformere Sikkerhedsrådet for at gøre det mere effektivt og repræsentativt, samtidig med at man bevarer FN’s centrale rolle som konfliktløsningsplatform.
- Geopolitiske spændinger og stormagtsdynamik
Verden er præget af øgede spændinger, særligt mellem store magter som USA, Kina og Rusland. Danmark vil stå overfor den udfordring at navigere i disse stormagtsdynamikker, men det ser samtidig en mulighed for at fremme samarbejde frem for konfrontation, hvilket er centralt for både Danmarks udenrigspolitik og FN’s overordnede mål om at opretholde international fred og sikkerhed.
- Muligheder for at påvirke global sikkerhed
Danmark ser medlemskabet som en mulighed for at få indflydelse på beslutningstagning i relation til nogle af verdens mest presserende kriser. Danmark vil arbejde for fredsopbygning og humanitær bistand og bruge sin position til at fremme globale løsninger på konflikter, hvor FN’s tilstedeværelse kan gøre en forskel.
- Hvad håber Danmark at opnå?
Danmark håber at bruge sin plads i Sikkerhedsrådet til at fremme de værdier, der er grundlæggende for det internationale samfund, herunder menneskerettigheder og folkeretten. Danmark ønsker at være med til at forme en mere effektiv og ansvarlig FN, som kan reagere hurtigt på globale sikkerhedstrusler og samtidig fremme fred, stabilitet og humanitær bistand.
I sidste ende ser Danmark sit medlemskab som en chance for at styrke FN og spille en aktiv rolle i at forme en mere fredelig og stabil verden.
Efter konferencen vil der være en politisk debat, hvor repræsentanter fra forskellige politiske partier diskuterer, hvordan Danmark bedst kan udnytte sin nye rolle i Sikkerhedsrådet og sikre, at medlemskabet bliver en succes både for Danmark og for verdenssamfundet.
Konferencen den 26. november 2024 (Tid og sted: Tidspunkt: 26. november 2024, kl. 15.00 – 17.00 Sted: Landstingssalen)Christiansborg
afholdes en konference i Folketinget, hvor både politiske og ekspertmæssige synspunkter vil blive delt om Danmarks kommende medlemskab af Sikkerhedsrådet. Lars Løkke Rasmussen, Danmarks udenrigsminister, vil give et oplæg om Danmarks udenrigspolitiske ambitioner og strategi i Sikkerhedsrådet. Jens-Christian Wandel, formand for FN-forbundet i Danmark, vil diskutere Danmarks rolle i den civile og folkeretlige del af det internationale sikkerhedssystem.