Et Symposium med Dronningen i anledning af 80 år

billedet indeholder tre personer

I anledning af at Dronning Margrethe II af Danmark var til stede ved symposium ”Du Store Verden – Fra Linear B til Sorte Huller” var hun med til at fejre sin 80-års fødselsdag. Ny Carlsberg Glyptotek, København, den 21. oktober 2020

Af: Videnskabernes Selskab, Kongehuset og Henning S. T. K. E. S. Okholm

Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng © og Lars Svankjær/Videnskabernes Selskab ©

Dronningen ankom til Glyptoteket og blev modtaget af nuværende præsident i Videnskabernes Selskab Professor Marie Louise Nosch og tidligere præsident Professor Mogens Høgh Jensen. I anledning af Dronningens 80-års fødselsdag udkom Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab med festskriftet “Forskningens skønhed”. I bogen fortæller 16 videnskabsfolk om deres forskning inden for blandt andet emnerne botanik, arkæologi og astrofysik.

I Dronningens interesse

Dronningen af Danmark er protektor for Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Dronningen af Danmark  var til stede ved symposium ”Du Store Verden – Fra Linear B til Sorte Huller”

Ved arrangementet overrakte Dronningen Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs Guldmedalje til professor emerita Gerd Grubb for hendes livslange indsats inden for matematik. Gerd Grubb har gennem sin karriere været den første kvinde i Danmark til at skrive en doktorafhandling i matematik og derefter blive ansat som matematikprofessor ved Københavns Universitet.

Medaljer

Videnskabernes Selskabs Guldmedalje går til 81-årig matematiker på internationalt topniveau.

Guldmedaljen uddeles for en livslang indsats for dansk videnskab. Med sine 81 år, mange videnskabelige artikler og bidrag indenfor matematik og fortsatte virke er professor emerita ved Institut for Matematiske
Fag ved Københavns Universitet Gerd Grubb et inspiratorisk fyrtårn i den danske forskningsverden.

HM Dronningen overrækker prisen ved en festligholdelse i anledning af dronningens 80-års fødselsdag.

– Det er en helt uventet og glædelig overraskelse, at Videnskabernes Selskab har besluttet at tildele mig Guldmedaljen, og at jeg så tilmed vil få den overrakt af Dronningen…, fortæller Gerd Grubb som reaktion på meddelelsen om den tildelte ære.

– Jeg er specielt glad for udmærkelsen, fordi initiativet kommer fra mine danske kolleger. Med et stærkt internationaliseret emne, hvor forskningen i høj grad bygger på kommunikation med kolleger på fjerne steder rundt om i verden, kunne man frygte at være overset i sit hjemland; det modsiges med denne hæder, og styrker emnet. Det er også en glæde at få en sådan anerkendelse i min alder.

I anledning af den første

Som den første kvinde i Danmark, der skrev en doktorafhandling i matematik, og den første kvindelige professor i matematik ved Københavns Universitet har hun bevæget sig i en mandeverden gennem hele sin karriere. Men hun er en ener også forskningsmæssigt, som det hedder i indstillingen:

– Gerd Grubb er matematiker på internationalt topniveau. Hun er på mange måder en ener i dansk matematik, og det er ikke, fordi hun er kvinde i en mandsverden. Det er først og fremmest, fordi hun i en menneskealder næsten egenhændigt har været den danske repræsentant for en gren af matematikken, som på verdensplan udgør en meget stor del af den matematiske forskning, nemlig emnet partielle differentialligninger.”

Billedet indeholder fem personer

Prominent kvindelig forsker får Dronning Margrethe II’s Videnskabspris
Prisen uddeles af Videnskabernes Selskab, og går i 2020 til Anja Groth, professor i kromatinbiologi. I år uddeles prisen for femte år i træk. Overrækkelsen, der sker ved Majestæten selv, skulle egentlig have fundet

Billedet indeholder to personer

Anja Groth, ansat ved Københavns Universitet som Program- og gruppeleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, er førende inden for forskningen i, hvordan menneskets celler ved celledelingsprocessen overfører epigenetisk information til de nyskabte celler. Det er den proces, der gør det muligt for de nye celler at ”huske” deres funktion, og blive magen til den oprindelige celles. Så hudceller bliver til hudceller og blodceller til flere blodceller, når de deles. Anja Groth er naturligvis glad for anerkendelsen:

– Jeg er utrolig stolt over at modtage denne pris, der jo er en helt særlig udmærkelse, fordi det er Dronningens pris, der uddeles med fejringen af hendes 80-års fødselsdag, og fordi den gives inden for alle de videnskaber,
Selskabet repræsenterer, siger Groth i et interview med Videnskabernes Selskab, og fortsætter:

Billedet indeholder fire personer

– Det er en stor anerkendelse af arbejdet i min forskningsgruppe og de nybrud inden for epigenetik, som vi har opnået. Vi har arbejdet på at forstå disse processer i mange år og trin for trin afdækket dem. Men der er stadig mange molekylære mysterier at løse i epigenetikken, og det at modtage et sådan kæmpe rygklap som denne pris, giver både mig og hele min forskningsgruppe ny energi til at fortsætte arbejdet og nå endnu
længere.

Flere artikler på vej

Flere artikler på vej

Skriv et svar