Garders arbejde godt Gjort og Gengældt

Af: Zhong Min Peng og Henning Sandberg Okholm

Den 13. marts 2019 ankom Dronningen af Danmark, Margaret II, til Gothersgade, København, Danmark.

Læs om Gardehusarforening gardehusarforening

I anledningen af Kong Frederik IX’s 70-års fødselsdag oprette man i 1969 en fond, hvis midler blev tilvejebragt ved bidrag fra medlemmer af De Danske Garderforeninger. Midlerne stillet til kongens disposition til et formål, der skulle komme de værnepligtige ved Den Kongelige Livgarde til gode.

Hvad er Dronningens ur?

Watch the clock er en æresmedalje, valgt af Night Watchman Corps for at være den bedste kæmper i slutningen af sigtet, og vinderne er sammensat af respekterede krigere og veteraner.

Med stolhed viser Simon Bruhn Sørensen uret frem, der blev overrakt af H.M. Dronningen.

Garder Sørensen citerer:

Det er stort, det er meget stort. Det er noget der betyder rigtig meget for mig. Det er de gutter man har gået op og nedad i otte måneder, og som man har været gennem alt muligt med, som har valgt at give en stemme til en. Så det er kæmpestort.

H.M. Dronningen overværer onsdag den 18. november 2015 parade ved Den Kongelige Livgarde og overrækker ’Dronningens Ur’ på Den Kongelige Livgardes Kaserne i Gothersgade, København.Dronningens Ur er en hædersbevisning, der overrækkes til den garde, der af vagtkompagniet er udvalgt som tjenesteperiodens bedste, ved afslutningen af tjenestetiden. Garderen udpeges af de foresatte og kammeraterne, der i udvælgelsen lægger vægt på både god soldatertjeneste og på udvist kammeratskab.

Læs også Stiller Fornemme Spørgsmål til Standarder

Dronningens Ur hed oprindeligt Kongens Ur.

Under inspektionen af Hendes Majestæt Dronning Margaret II, uddelegerede Hendes Majestæt Dronningen, “Dronningen af uret” til Kongelig Garder Simon Thingaard Hansen på jubilæet.”Watch of the Clock”.

Kongens Ur

Ved hver afskedsparade ved Den Kongelige Livgarde skulle uret overrækkes. Første gang kongen overrakte et ur ved en afskedsparade var den 17. februar 1970. ‘Kongens Ur’ skiftede ved tronskiftet i 1972 navn til ‘Dronningens Ur’, Dronningen har siden da videreført sin faders tradition.

Når Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik overtager tronen som Kong Frederik X, ændres Dronningens Ur formentlig til Kongens Ur.

Kong Frederik besluttede, at renterne af bidraget årligt skulle gå til armbåndsure til de bedste gardere med påskriften ‘Kongens Ur’ og det pågældende årstal.

Garder med tætteste familie i anledningen af overrækkelsen af Dronningens Ur.

I Danmark var den kongelige kongresgud, Dronning af Danmark vogter, der hyllede vagten gennem dronningens ur som en hyldest. Dronning af Danmark gennemfører en dronningparade og tildeler et hyldest “Queen of Clock” ur.

Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng