Pandaer Poserer for Penge

To pandaer, Xing Er og Mao Sun, en han og en hun, er ankommet til Københavns Zoo fra Kina. Det sted de får lov at boltre sig på i Zoo, er designet efter kinesisk ying og yang princip. Der var i den forbindelse samtidig besøg af H.K.H. Kronprinsesse Mary, som er protektor for Københavns Zoo, og H.M. Dronningen som er repræsentant for gaverne givet fra Kina.

Af: Zhong Min Peng og Henning Sandberg Okholm

Zoo er historisk

Zoo er grundlagt i 1859 af Prinsesse Vilhelmine som egentlig er tysk, men også dansk prinsesse (Forældre er Frederik VI af Danmark og Marie af Hesse-Kassel). Zoo blev senere efter grundlæggelse, 13 år efter, fusioneret med Prinsesse Carolines have, dermed blev Zoo Europas største, derfor er Zoo en del af kongefamilien, og efter generation har Zoo haft flere af Kongehusets medlemmer som protektorer. deriblandt kan nævnes H.K.H. Kong Frederik 9. (1899 – 1972) og H.K.H. Prins Henrik (1934 – 2018). Nu er det H.K.H. Kronprinsesse Mary (f. 1972) der er blevet udvalgt til protektor, hvor Zoologisk Have dermed bliver i kongefamilien. De To pandaer som hovedattraktion blev udvalgt i gave, hvor de hedder Xing Er og Mao Sun. En han og hun, de har tilbragt en rum tid i omvæltning for at tilpasse sig hinanden, inden de blev fragtet til Danmark, og kunne blive vant til hinanden.

H.M. Dronningen af Danmark indviede officielt pandaanlægget, der som bekendt er bygget efter det kinesiske ying og yang princip i København Zoologisk Have onsdag aften 10 april 2019. H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsessen var selvfølgelig selv begge til stede ved den officielle indvielse af Panda-diplomati, (diplomati er betegnelsen om videnskaben af om varetagelsen af statens gensidige forhold), det nye pandaanlæg i København Zoologisk Have og lykønskede os alle med de nye pandaer.

Læs også Stor Panda

To pandaer meget velkomne

H.M. Dronningen var hovedpersonen der officielt åbnede pandaanlægget, der som bekendt er bygget efter det kinesiske ying og yang princip i København Zoologisk Have onsdag aften 10 april 2019. H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsessen var selvfølgelig selv begge to til stede ved den officielle indvielse af Panda-diplomatiet. Pandaerne Xing Er og Mao Sun fik den aften indviet deres anlæg i Københavns Zoologiske Have af H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsessen, som altså begge var til stede ved indvielsen af pandaanlægget. Zoologisk Have, København. Det nye pandaanlæg vil huse de to pandaer, som H.M. Dronningen fik i gave af Folkerepublikken Kinas præsident Xi Jinping ved statsbesøget i 2014.

Tag med City med Centrum og Cirkel

Tak

Så fremover vil anlægget med både klatretræ og bambus huse de to pandaer, som tak for en gæstfrihed. H.K.H. Kronprinsessen er udvalgt som den næste protektor for Zoologisk Have, efter H.K.H. Prins Henrik. Hun sagde gennem flere medier ja tak til at blive protektor for haven i marts 2019. Efter åbningen af pandaanlægget fik H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsessen samt vip gæster en rundvisning i pandaanlægget, for at få det nye sted at se, som skal huse Xing Er og Mao Sun, der er tegnet af den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels.

Se også Lammelse, Lorenzen og Lækkerier

De som udtalte sig om de To pandaer

Kulturminister Mette Bock (LA) sagde:

Pandaerne er et symbol på det stærke bånd mellem Danmark og Kina. I kan være sikre på at vi vil gøre vores ypperste for at tage os godt af dem.

Kinas ambassadør i Danmark, Deng Ying sagde:

Folk fra Kina og Danmark bliver forenet af Mao Sun og Xing Er. De vil forelske sig i deres nye hjem, og de lever forhåbentligt lykkeligt og får en baby snart.

Læs Backstreet Boys i Balance

Videnskabelig direktør i Københavns Zoologisk Have, Bengt Holst sagde:

Jeg synes, det er helt fantastisk. Det er en kæmpe dag. Nu har jeg været med fra starten, og det er skønt at se den milepæl, vi har nået. De seneste mange år har det handlet om planlægningen af det, men nu fanger bordet – forstået på den måde, at nu skal der handling til. Nu er de fysisk til stede, og nu skal vi endelig til at føre meget af det, vi har snakket om i ni år, ud i livet. Ligesom med mennesker er der personligheder hos dyr. Der er nogle, der er meget pågående, nogle er lidt mere forsigtige, og nogle er meget, meget forsigtige, og det gør sig også gældende her.

Fremad

Vi kommer til at have mængdekontrol ved selve pandaanlægget, så vi sikrer os, at alle får en god oplevelse. Både for at skåne pandaer og de besøgende, så der ikke bliver kamp om pladsen, selvom der er god plads. Derfor skal man også forvente lidt kø ved det nye anlæg, da vi ikke bare lukker alle ind på samme tid, sagde presseansvarlig Jakob Munkholm Hoeck af København Zoologisk Have.

Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng