En Garders anerkendelse

I anledningen af Kong Frederik IX’s 70-års fødselsdag oprettede man i 1969 en fond, hvis midler blev tilvejebragt ved bidrag fra medlemmer af De Danske Garderforeninger. Midlerne stillet til kongens disposition til et formål, der skulle komme de værnepligtige ved Den Kongelige Livgarde til gode.

Af: Zhong Min Peng og Henning S. T. Kruse Emanuel S. Okholm

Fotograf: RoyalPress Zhong Min Peng

Gardehusarforening

Et Nyt Perspektiv på Forskere

Den 13. marts 2019 ankom Dronningen af Danmark, Margaret II, til Gothersgade, København, Danmark. Hvad er Dronningens ur? Watch the clock er en æresmedalje, valgt af Night Watchman Corps for at være den bedste kæmper i slutningen af sigtet, og vinderne er sammensat af respekterede krigere og veteraner.

Garder Sørensen citerer:

Det er stort, det er meget stort. Det er noget der betyder rigtig meget for mig. Det er de gutter man har gået op og nedad i otte måneder, og som man har været gennem alt muligt med, som har valgt at give en stemme til en. Så det er kæmpestort.

Hendes Majestæt Dronningen overværer onsdag den 18. november 2015 parade ved Den Kongelige Livgarde og overrækker ’Dronningens Ur’ på Den Kongelige Livgardes Kaserne i Gothersgade, København.Dronningens Ur er en hædersbevisning, der overrækkes til den garde, der af vagtkompagniet er udvalgt som tjenesteperiodens bedste, ved afslutningen af tjenestetiden. Garderen udpeges af de foresatte og kammeraterne, der i udvælgelsen lægger vægt på både god soldatertjeneste og på udvist kammeratskab. Dronningens Ur hed oprindeligt Kongens Ur, men da Kong Frederik IX fik tre døtre, heriblandt H. M. Dronnigen, var man nød til at give det titlen, Dronningens Ur. Under inspektionen af Hendes Majestæt Dronning Margaret II, uddelegerede Hendes Majestæt Dronningen, “Dronningen af uret” til Kongelig Garder Simon Thingaard Hansen på jubilæet.”Watch of the Clock”.

billedet indeholder en person
Garder Rasmus Joakim Brøndsel med Dronningens ur

billedet indeholder to personer

billedet indeholder seks personer

Kongens Ur

Ved hver afskedsparade ved Den Kongelige Livgarde skulle uret overrækkes. Første gang kongen overrakte et ur ved en afskedsparade var den 17. februar 1970. ‘Kongens Ur’ skiftede ved tronskiftet i 1972 navn til ‘Dronningens Ur’, Dronningen har siden da videreført sin faders tradition. Når Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik overtager tronen som Kong Frederik X, ændres Dronningens Ur formentlig til Kongens Ur. Kong Frederik besluttede, at renterne af bidraget årligt skulle gå til armbåndsure til de bedste gardere med påskriften ‘Kongens Ur’ og det pågældende årstal. I Danmark var den kongelige kongresgud, Dronning af Danmark vogter, der hyllede vagten gennem dronningens ur som en hyldest. Dronning af Danmark gennemfører en dronningparade og tildeler et hyldest “Queen of Clock” ur.